Zabava

​U potrazi za romansom na WooPlus-u, aplikaciji za dejting gojaznih

Ilustracija: George Heaven

Za krupnu ženu, onlajn dejting ume da bude brutalan. Muškarci su me na Tinderu nazivali „debeljucom“ i „debelom kučkomili mi govorili da će muškarci pristati na seks sa mnom samo kao uslugu, jer muškarce nikad ne bi privukao neko moje veličine. Nisam nesigurna zbog svog izgleda, ali kad sam se prvi put upustila u onlajn dejting, shvatila sam da sam postala opsednuta svojom težinom na jedan potpuno drugačiji način nego do tada. Počela sam da se brinem da li na slikama izgledam mršavije nego što zapravo jesam i da će me muškarci optužiti da „lažem“ o svojoj veličini. Na sajtovima kao što je OkCupid, gde morate da odgovarate na niz pitanja u vezi sa seksom, zabavljanjem i ličnošću, preventivno bih proveravala kako momak odgovara na pitanja kao što su „da li biste izlazili sa nekim ko je gojazan?“ pre nego što mu pošaljem poruku.

Na kraju sam to prebolela i shvatila da sam stvorila sebi probleme koji nisu morali da postoje. Ali bila sam zaintrigirana kad sam čula za WooPlus, novu dejting aplikaciju na kojoj muškarci i žene „plus veličine“ mogu otvoreno da se muvaju, bez straha da će ih neko zadirkivati zbog njihovog izgleda. Prema rečima Mišel Li, jedne od suosnivačaWooPlus-a, ideja za aplikaciju rodila se nakon što su pogledali video snimak o „društvenom eksperimentu“ na kom su muškarci burno reagovali kad ih je Tinder povezao sa ženom koja je ispala deblja nego što izgleda na fotografijama.

„Ostavilo je utisak na nas“, rekla mi je Li. „Ali nisu svi zainteresovani za male, sitno građene žene, tako da smo odlučili da napravimo dejting sajt koji udovoljava poštovaocima osoba krupnije građe.“

Taj isti snimak poziva se na studiju koja tvrdi da je najveći strah žena tokom heteroseksualnog muvanja da će se povezati sa serijskim ubicom, a najveći strah muškaraca da će se povezati sa debelom ženom. Ako je to zaista istina (nisam mogla da nađem tu studiju), razumem kako aplikacija poput WooPlus-a može da posluži kao neka vrsta bezbedne zone. „Trudimo se da omogućimo ljudima da budu opušteni u vezi sa svojim telima i opušteni sa samim sobom„, dodala je Li.

Naravno, ideja ima i svojih manjkavosti: da li aplikacija poput WooPlus-astavlja prevelik naglasak na težinu, umesto da zanemari nečiju veličinu i upozna ih bolje kao osobe? Da li fetišizuje velike žene ili privlači ljude koji prosto žele da ostvare fantaziju biti sa nekim ko je BBW („velika prelepa žena“)? (Kada sam kasnije pitala Li za ovo, ona mi je rekla: „Ne možemo sve da ih sprečimo, ali već imamo mnogo svojstava uz čiju pomoć otkrivamo određene reči [kao što su fetiš] i momentalno uklanjamo te korisnike. Ne tolerišemo takve ideje na našem sajtu.“) I kako uopšte odlučujete ko je „dovoljno debeo“ da se nađe na jednoj ovakvoj aplikaciji?

Imala sam svoje nedoumice, ali ko ga šiša, zar ne? Odlučila sam da je prosto isprobam. Kao što prastara poslovica kaže, nikad ne sudi dejting aplikaciju na osnovu njenog korisničkog interfejsa.

Nakon što sam skinula WooPlus, počela sam da pravim svoj profil. Postoji odeljak za odabir vaših interesovanja, ali možete da obeležite samo pet unapred definisanih opcija. U nemogućnosti da se registrujem samo pod svojim imenom, postala sam „Alison Stivenson Bazična„. Alison Stivenson Bazična je ljubitelj zapadnjačke i kineske kuhinje, pop muzike, rokenrola, panka i džeza. Voli da pije koktele i gleda komedije, ali i ljubavne filmove, horore i dokumentarce. Kad ne jede zapadnjačku i kinesku kuhinju ili se ne zabavlja gledajući filmove i slušajući muziku iz brojnih žanrova, voli kuvanje, baš kao i životinje. Moj profil je zvučao kao svaki profil na OkCupid-u koji ne podnosim, ali ništa nisam mogla da uradim po tom pitanju.

Sledeći korak bio je da opišem svoj fizički izgled, što je dovelo do prave male unutrašnje krize. Prvo je od mene traženo da opišem svoj telesni tip u rasponu od „mršava“ do „super-veličine“. Odlučila sam se za „debeljuškasta“, nemajući pojma šta znači biti „mršavo-debeo“ i prihvativši da savremena definicija „žene sa oblinama“ podrazumeva da nemam stomak, što nije istina. Potom je nastupio odeljak u kom se određivao oblik mog tela: jesam li peščani sat, obrnuti trougao (šta?), pravougaonik/banana (jesu li to uopšte isti oblici?), zaokrugljena/jabuka ili trougao/kruška (ponovo, šta?)? Nakon kratkog razmišljanja, odabrala sam „bananu“, zato što je banana jedno od mojih omiljenih jela, a što nisam imala prilike da navedem ranije.

Svoj profil zaokružila sam sa nekoliko fotografija — jednom od retkih slika na kojima se vidi čitavo moje telo i selfijem koji sam napravila u kupatilu „Bafalo vajld vingsa“ — i bacila se u akciju.

WooPlus trenutno funkcioniše samo za heteroseksualne muškarce i žene, ali mi je Li rekla da se radi na tome da se to promeni. Za sada sam, međutim, na raspolaganju imala samo malu berbu muškaraca (negde desetak), a zatim sam morala da čekam pet minuta pre nego što sam mogla da se „igram ponovo“. Kad je isteklo tih pet minuta, dobila sam jednako malu grupu solo muškaraca, a potom mi je rečeno da više nemam „poklapanja“ za taj dan. Nisam se povezala ni sa kim.

Mnogi elementi WooPlus-a pozajmljeni su sa mesta kao što su Tinder, OkCupid, Hinge, Bumble i svih drugih dejting aplikacija od ranije, ali njegovo naizgled jedinstveno svojstvo je davanje poklona. U prva 24 sata otkako sam pokrenula aplikaciju, korisnik sa kojim se nisam poklopila mi je poslao digitalni poklon — parče torte. (Nažalost, ne pravo parče torte.) Pitala sam svog digitalnog sponzora slatkišima šta misli o WooPlus-u.

Što se mene lično tiče, voleo bih da ima više aplikacija kao što je ova“, napisao mi je. „Isprobao sam ranije druge dejting sajtove i aplikacije, i, šta da vam kažem, recimo samo da ako niste određenog oblika tela, nije vam baš prijatno da provodite vreme tamo, haha.“

Nekoliko dana kasnije, pričala sam sa drugim korisnikom sa kojim se jesam poklopila, koji živi više od 80 kilometara od mene. Rekao mi je da se „loži na veće devojke, probao je Tinder i druge, naleteo na ovu aplikaciju i skontao da bi vredelo probati.“ Očigledno na sajtu postoje ljudi koji ga doživljavaju kao rešenje svojih problema.

Ali nakon što sam na aplikaciji provela skoro nedelju dana, shvatila sam da je njena najveća mana manjak korisnika. Muškarci sa kojima sam bila primorana da stupim u kontakt često nisu živeli u mom gradu ili čak mojoj državi, zbog čega je bukvalno nemoguće zabavljati se. Prema statistici koju mi je poslala Li, od pokretanja aplikacije u novembru 2015. godine, WooPlus je sakupio oko 10.000 korisnika, od kojih većina živi u Sjedinjenim Državama, a gotovo dve trećine njih su muškarci. Ali uprkos svemu tome, nisam imala osećaj da imam da biram između previše muškaraca.

Čak i ako WooPlus bude nastavio da se širi, nisam sigurna da će to što ću se skloniti s puta muškarcima koji nisu glasni i ponosni obožavaoci debelih išta pomoći da se promene negativne predrasude. Mnogi muškarci sa kojima sam se u prošlosti zabavljala rekli su mi da sam im ja prva „velika“ devojka sa kojom su izašli. Ako bih ostala isključivo na sajtovima kao što su WooPlus, možda mi se nikad ne bi ukazala prilika da im promenim doživljaj debelih žena.

Što ne znači da je WooPlus loša aplikacija. Li i tim koji stoji iza aplikacije zaista žele da stvore bezbedno utočište za ljude „plus veličine“, ali to je teško postići a da nas usput ne marginalizuju. Osim toga, kad već imate opciju za davanje poklona, pošaljite, majku mu, pravu tortu.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh