Gradovi

11. Internacionalna nedelja arhitekture od 5. do 28. maja

BEOGRAD – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, 11. po redu, biće održana od 5. do 28. maja pod sloganom „Budućnost je sada“.

BINA je ove godine, prema rečima jednog od osnivača ove manifestacije profesorke Jelene Ivanović Vojvodić, partner na međunarodnom projektu „Kreativne Evrope“, zajedno sa 14 zemalja, a koji vodi Muzej za oblikovanje arhitekture u Ljubljani.

Vojvodić je u intervjuu Tanjugu najavila da će program 11. BINA-e obuhvatiti 32 događaja podeljena u nekoliko celina: izložbe, predavanja, šetnje i radionice.

Program BINA-e osmišljen je kao susret svih koji su zainteresovani da razmišljaju o budućnosti arhitekture – arhitekata, sociologa, ekonomista, arheologa, umetnika, dizajnera, koji žele da doprinesu poboljšanju kvaliteta prostora ne samo u fizičkom smislu, već i u socijalnom, ekonomskom kontekstu, objasnila je Vojvodić.

Ona je rekla da će inostrani gosti BINA-e predstaviti najnovije tedencije u oblikovanju stanovanja kroz projekte u Beču, Amsterdamu i Zagrebu, a posebna pažnja biće posvećena edukaciji arhitekata i poboljšanju pozicije te struke u društvu.

Akcenat cele manifestacije, prema rečima Vojvodić, biće na mladim, još uvek neafirmisanim arhitektama, kojima BINA nudi mogućnost da pokažu na koji način vide budućnost arhitekture.

„Zanimljiva programska šema promovisaće rad mladih arhitekata i oni će kroz izložbe, performanse, multimedijalne projekcije na interesantan dizajnerski pristup približiti ono što su njihova najvaznzija razmišljanja“, rekla je Vojvodić, dodavši da će između ostalog ponuditi i neka rešenja za privremeno stanovanje.

Poseban segment su šetnje namenjene najširem građanstvu, koje imaju važnu edukativnu funkciju da se razmišljanjem o arhitekturi i prošlosti grada pokrenu teme značajne za budućnost arhitekture.

Vojvodić je najavila i projekciju filmova iz 1974. godine koji govore o tome šta nas očekuje u 21. veku i u kojima predstavnici tadašnje gradske vlasti, inženjeri i arhitekte objašnjavaju šta su to najvrednije teme koje će okupirati grad kao što su metro, zelene površine, ekologija, poboljšanje životnog okruženja, energetska efikasnost, održivost objekata, socijalna prisustnost u javnim prostorima.

Planirane su i radionice za studente u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, Fakultetom likovne umetnosti i Fakultetom za umetnost i dizajn (Univerzitet Džon Nezbit), a svoje radove učesnici će predstaviti i u Noći muzeja.

Program „BINA pre BINA-e“ obuhvatiće radionice za decu „Arhitektura 14. veka“ koje će 8. i 21. aprila voditi Natalija Jovanović i promociju knjiga prof. Ljiljane Blagojević (21. aprila).

Blagojević je u izjavi Tanjugu rekla da obe knjige – „Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića“ i „Dobrovic in Dubrovnik – A Venture in Modern Arćitecture“ (čiji su koautori Krunisav Ivanišin i Volfgang Taler), pokreću niz pitanja o arhitekturi u određenom regionu i pitanja savremene arhitekture u klimatskim područjima.

„Knjige pokreću pitanje i koliko je arhitektura drugačija ako je u primorju ili na kontinentu, veoma aktulne teme kojima se arhitekte bave i danas, a sa druge strane obe knjige osvetljavaju u velikoj meri nepoznata dela Zlokovića i Dobrovića u mediteranskom području“, rekla je Blagojević.

Vojvodić se osvrnula na trenutne tendencije stanovanja u svetu koje podrazumevaju mešovite zone i da se ne vrši segregacija prostora u fizičkom smislu, kao što smo mi nasledili iz doba modernizma odvojene funkcije stanovanja, poslovanja i trgovine, a značajn je i pomak u angažovanju građana u okviru aktivnosti vezanih za oblikovanje prostora.

Ona je takođe pohvalila mlade srpske arhitekte koji su pokazali inicijativu da formiraju svoje biroe, pokrenu sopstvene ideje i već su se dokazali kroz niz uspešnih realizacija, pobedama na konkursima i međunarodnim priznanjima.

Foto freeimages.com/ Denis Martynov

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh