• Kultura

  12 FILMOVA, SERIJA I DOKUMENTARAC NA FILMSKIM SUSRETIMA U NISU

  Ljubitelji sedme umetnosti i ove godine od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, moći  ce da uživaju u tradicionalnom festivalu glumačkih ostvarenja “Filmski susreti”, na kojima će biti prikazano 12 filmova u zvaničnoj selekciji, kao i 2 filma van konkurencije.

  Organizatori najavljuju i gostavanje velikog broja glumaca iz Srbije, ali i iz regiona, koji će se pokloniti niškoj publici.

  Nakon svečanog otvaranja i dodele nagrade “Pavle Vujisić” 24. avgusta, biće prikazano debitantsko rediteljsko ostvarenje Nikole Koja “Stado”.

  Nakon toga prikazaće se film “Ustav Republike Hrvatske”, hrvatski film, u kojem glavnu ulogu tumači srpski velikan glumišta Nebojša Glogovac.

  Narednog dana biće prikazan film Zdravka Šotre “Santa Maria Della Salute” o životu i ljubavi srpskog pesnika Laze Kostića, nakon čega će ljubitelji filma moći da pogledaju modernu priču “Afterparty“.

  Za subotu 26. avgusta planirano je da bude prikazan film “Nigde” o ljubavnom trouglu u kojem se nalazi troje prijatelja, a nakon toga “Rekvijem za gospođu J”, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi.

  U nedelju će Nišlije moći da pogledaju “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi, kao i biografski film o srpskom pripovedaču Petru Kočiću “Slepi putnik na brodu ludaka”.

  Ponedeljak 28. avgust rezervisan je za romantičnu komediju Danila Bećkovića “Jesen samuraja”, ali i za “Biser Bojane” Milana Karadžića.

  U utorak biće prikazan film “Kozje uši”, kao i komedija “Igla ispod praga”.

  30. avgusta bice dodeljene nagrade.

  Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ – Niš je jedinstvena manifestacija filmske umetnosti koja isključivo vrednuje kreativni rad filmskih glumaca. Festival je počeo sa radom davne 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, projekcijom filmova na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi.

  Po prvi put su se tada glumci okupili u Nišu da bi se družili i nagradili one koji su pružili najbolje kreacije na filmskom platnu. Do raspada Jugoslavije niški Filmski susreti su bili festival glumačkih ostvarenja svih tada bratskih republika Jugoslavije a od njenog raspada festival glumaca Srbije.

  Svake godine, tokom poslednje nedelje avgusta, grad Niš ugosti čitavu glumačku elitu naše zemlje. Simbolični gest njihove „vladavine“ gradom tokom Festivala je svečano uručivanje ključeva Grada Predsedniku žirija (to je uvek glumica) od strane Gradonačelnika Niša, koji po prijemu ključa uzvikuje;

  „Kolege glumci, Tvrđava je naša!.“

  Svakao ko jednom dođe u Niš na Filmske susrete shvati da to i nije Festival u pravom smislu reči, nije samo takmičenje, već prvenstveno veličanstveno druženje glumaca uz svesrdnu organizaciju i srdačnu dobrodošlicu građana niša i okoline. To što festival ima i svoje nagrade, samo je želja organizatora da sa oda priznanje glumcima i njihovom radu za ostvarenja, u godini održavanja festivala, koja su dali gledaocima radeći na snimanju filmova. Naime nagrade dodeljuju žiri sastavljen od glumca, a ko će bolje oceniti rad glumaca nego njihove kolege.

  Na Festivalu su pored naših glumaca prisustvovali i brojni inostrani glumci. Najpoznatiji par koji je bio gost Niša je Ričard Barton (učestvovao u filmu „Sutjeska“ gde je glumio lik Tita) sa suprugom Elizabet Tejlor; a osim njih i veliki broj istaknutih glumaca iz nekadašnjih socijalističkih zemalja.

  Filski susreti su uvek bili i najposećeniji domaći filmski Festival u najvećem bioskopu pod otvorenim nebom, na Letnjoj pozornici Niške Tvrđave, koja može da primi blizu 4.000 gledalaca. Svake godina se traži karta više, a ulaznice ili propusnice vrede pravo malo bogatstvo. Niš svake godine širokog srca dočeka glumce. Živi sa njima, na brojnim tribinama posvećenim filmu, u brojnim bioskopskim projekcijama u salama i na otvorenom prostoru, na ulici i u kafani, deleći sa njima radosti druženja tokom poslednjih dana leta.

  LJ.P.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com