• Zabava

  20 NAJOPASNIJIH JELA: Lepo vam je dok ih jedete, ali vam je smrt izvesna!

  Karambola

  Ovo tropsko voće vrlo je popularno u Brazilu. Bogato je antioksidansima, ali skriva mračnu tajnu. Sadrži dve vrlo opasne supstance za bubrege.

  Foto: ProfimedijaFoto: Profimedija

  Hot-dog

  Viršle u pecivu, popularno nazvana hot dog, jelo je koje obožavaju mnogi. Ali je i opasno. Kod čak 17 odsto dece mlađe od 10 godina izazvalo je gušenje.

  Foto ShutterstockFoto Shutterstock

  Četvorozupka

  Riba je izrazito popularna u mediteranskim zemljama. Sadrži toksine koji se nalaze u jetri i reproduktivnim organima, a mogu izazvati paralizu i smrt.

  Foto ProfimediaFoto Profimedia

  Durian

  Ova egzotična voćka neprijatnog mirisa raste u jugistočnoj Aziji. U Tajlandu se smatra kraljevskim voćem. Izrazito je opasna u kombinaciji sa alkoholom.

  Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

  Gorki badem

  Nektar biljke gorkog badema sadrži relativno velike količine cijanida. Konzumiranje samo sedam od deset sirovih badema može biti kobno.

  Foto: ShutterstocFoto: Shutterstoc

  Lišće rabarbare

  Gorkasti belo-crveni koreni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih slastica, zimnica i slanih jela. Ali lišće ove biljke izaziva povraćanje.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Crveni pasulj

  Crveni pasulj sadrži toksin fitohemaglutinin pa se obavezno mora prokuvati deset minuta pre konzumacije kako bi se „ubio“’ taj toksin.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Indijski oraščić

  Sirovi indijski oraščići opasni su jer sadrže urushiol, spoj koji se nalazi u otrovnom bršljanu. Mora se kuhati na pari. Oraščići koje kupujemo u dućanu su kuhani.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Zovine bobice

  Zovine bobice sigurne su za konzumaciju samo ako su dobro kuvane. Koštice sadrže cijanid pa konzumacija sirovih bobica može da uzrokuje proliv i slabost.

  Foto VikipedijaFoto Vikipedija

  Semenke marelice

  Semenke trešanja, šljiva, breskvi, jabuka i marelica sadrže hemikaliju koja u organizam otpušta cijanid. Ali da biste se otrovali i ugrozili zdravlje, potebno je mnogo semenki.

  Mozak majmuna

  Vrlo neobično, ali ovo jelo je vrlo popularno u Aziji. Može se jesti kuvan ili sa žara, ali u sebi sadrži smrtonosan virus koji može imati smrtne posledice.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Manioka

  Ova biljka je specijalitet u Južnoj Americi. Uglavnom se koristi kao grickalica. Sadrži velike količine cijanida, a kao sirova ili loše pripremljena izaziva smrt.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Fesikh

  Ova riba je tradicionalno egipatsko jelo. Riba mora biti osušena na suncu i okupana solju barem godinu dana pre same konzumacije.Foto Vikipedija

  Echizen Kurage meduza

  Ovo japansko jelo vrlo je otrovno. Ova meduza može se jesti samo ako se na pravilan način odstrane otrovni delovi. Izaziva ozbiljna trovanja i smrt.

  Foto VikipedijaFoto Vikipedija

  Sir kasu marzu

  Iako nije smrtonosan, ovaj sir sa Sardinije opasan je za bolest želuca. Naizgled samo običan sir italijanskih ovaca, ali pun je živih crva. EU ga je zabranila.

  Foto VikipedijaFoto Vikipedija

  Hákar

  lslandsko nacionalno jelo je trulo meso morskog psa koje se sušilo šest meseci. Ovaj morski pas nema urinarni trakt pa je pun toksina. Nikako ne jesti!

  Foto VikipedijaFoto Vikipedija

  Afrička bik-žaba

  Koža i organi ove žabe izrazito su opasni i toksični, ali ovo jelo je delikates u Namibiji. Može izazvati otkazivanje bubrega i imati smrtonosne posledice.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Sannakji (Žive hobotnice)

  Sannakji je najpopularnije jelo u Koreji. Reč je o komadima žive hobotnice koji se poslužuju dok se još mrdaju pa postoji velika opasnost od gušenja.

  Krvave školjke

  Šangajske krvave školjke mogu da vas zaraze hepatitisom A i E. Zabranjene su od 1988. godine, ali na ilegalnim tržištima se i dalje mogu naći.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Fugu riba

  Japanska bodljikava riba izrazito je otrovna. Sadrži tetrodotoksin koji je 1.250 puta jači od cijanida i za koji nema protivotrova. Može imati smrtonosne posledice.

  Foto ProfimedijaFoto Profimedija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com