Gradovi

200 godina od prazivođenja opere „Seviljski berberin“

BEOGRAD – Opera Đoakina Rosinija „Seviljski berberin“, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, biće izvedena 13. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu povodom 200 godina od svetskog praizvođenja tog dela.

Tenor Ljubomir Popović nastupiće u roli grofa Almavive, mecosopran Aleksandra Angelov dočaraće lik Rozine, baritonu Vladimiru Andriću poverena je naslovna uloga, baritonu Nebojši Babiću uloga doktora medicine Don Bartola, a basu Dragoljubu Bajiću učitelja muzike Bazilija.

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Libreto po Bomaršeu napisao je Čezare Sterbini, a prevod je uradio Velimir Živojinović.

Premijera je održana 1. juna 1978. godine u režiji Borislava Popovića, koju je 2010. obnovila Ivana Dragutinović Maričić.

Komičnu operu „Seviljski berberin“ o mladoj devojci Rozini zaljubljenoj u grofa Almavivu i njegovom ličnom berberinu Figaru koji im pomaže da se upoznaju, italijanski kompozitor Đoakino Rosini komponovao je sa 24 godine.

Jedna od najboljih komičnih opera ikada napisanih, živog dramskog izraza i izvanredne umetničke snage, praizvedena je pod naslovom „Almaviva ili Uzaludna predostrožnost“ u Teatru Arđentina, u Rimu, 20. februara 1816. godine.

Razlog za takav naslov nalazio se u činjenici što je u to vreme već postojala opera pod nazivom „Seviljski berberin“.

Njen autor bio je kompozitor Đovani Paizijeli, a premijerno je izvedena 1782. godine u Sankt Peterburgu.

Iz dužnog poštovanja, mladi Rosini molio je Paizijelija da mu dopusti da komponuje operu istog sadržaja, što je ovaj i dopustio smatrajući da ne postoji mogućnost da će on komponovati bolju operu od njegove.

U svojoj knjizi „Biseri operske riznice“ Nedeljko Grba navodi da „Paizijelo nije došao u Rim na premijeru da se ne bi smatralo da on pridaje važnost muzici svog rivala, ali je lukavi starac, ipak, neumorno bodrio i hrabrio svoje pristalice stvarajući atmosferu ratnog stanja, ne samo među kompozitorim, već i među libretistima i impresarijima“.

Rosinijev „Seviljski berberin“ prvi put je interpretiran na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. septembra 1882. godine.

Izvođena je Bomaršeova „komedija sa pevanjem“, a uz Rosinijevu, korišćena je i muzika Davorina Jenka, značajnog slovenačkog umetnika koji je skoro čitav radni vek proveo u Beogradu.

Rosinijev „Seviljski berberin“ praizveden je u Narodnom pozorištu 24. januara 1921. godine, pod dirigentskom upravom Stanislava Biničkog, u režiji Evgenija Marijašeca, koji je tumačio i lik Bazilija.

Premijerna obnova u režiji Ivane Dragutinović Maričić, održana je 17. aprila 2010. godine i predstava je do sada izvedena 28 puta pred više od 13.000 gledalaca.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh