Južna Srbija

УДРУЖЕЊЕ СТАЗАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА ПРЕДСТАВИЛО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ: КАЈМАКЧАЛАН – КАПИЈА СЛОБОДЕ

20161129_192611Удружење  “СТАЗАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА “ у препуној сали Дома Војске Србије у Нишу организовало  је пројекцију документарног филма “КАЈМАКЧАЛАН – КАПИЈА СЛОБОДЕ“.

Документарни филм од 30 минута направили су нишки новинари Драган Жика Стојановић, Милан Петковић и сниматељ Стевица Благојевић.

У њему је обрађен историјски контекст битке на Кајмакчалану и начин на који је обележено  100 година од кључне битке у Првом светском рату.

То је други документарац који су Стојановић и Петковић урадили са тематиком из Великог рата.

После пројекције документарног филма, у Дому Војске  одржана је трибина и изложба слика.

20161129_192704

Присутнима су се обратили учесници и организатори експедиције који су препешачили за четири дана 137 километара, од Зејтинлика до Кајмакчалана – у част славне српске војске!

Друштво за неговање традиције и историје српског народа „Стазама славних предака“ већ се представило јавности организацијом бројних догађаја  у оквиру обележавања 100 година од Великог рата.

Посебно је остала упамћена њихова акција обележавања 100 година од Албанске голготе када су пешачили путевима  славне српске  војске, посетили Крф и острво Видо.

20161129_194024

Председник Удружења Стазама славних предака Милан Лапчевић рекао је да без поштовања славне прошлости, нема ни будућности нашег народа.

Он је указао да је велику подршку удружењу приликом свих досадашњих акција пружила Војска Србије, а пре свега генерал – потпуковник Милосав Симовић, командант копнене војске.

О историјским аспектима Великог рата и битке на Кајмакчалану говорила је  др Божица Младеновић професорка департмана за историју  Филозофског факултета.

20161129_184741

Удружење Стазама славних предака има сјајну сарадњу са Колом српских сестара, Удружењем за неговање слободарских традиција, Филозофским факултетом у Нишу и многим другим поштоваоцима славне српске историје.

Страдање Српског народа и војске, у току Првог светског рата, имало је размере катастрофе.

Церска битка, Колубарска битка, Албанска голгота, тифус, Крф, плава гробница, Солунски фронт, Кајмакчалан, симболи су страдања једног народа који је жртвовао своју младост у борби за слободу.

У Првом светском рату Србија је изгубила, процењује се, између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушке популације.

Све то је уложено у победоносни повратак српске војске и ослобађање земље.

Љ.П.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh