Gradovi

Има ли правде за страдале Србе на Косову и Метохији?

Поводом именовања новог главног тужиоца у Специјалном суду за злочине ОВК на Косову, у Удружењу породица косметских страдалника данас је одржан састанак УО Удружења, након кога је послато отворено писмо Господину Квај Хонг Ипу.

Поштовани Господине Хонг,

Чланови породица киднапованих и убијених Срба, неалбанаца и „нелојалних“ Албанаца који су током 1998. и 1999. године невино пострадали на Косову и Метохији, готово двадесет година трагају за истином о својим несталима, истрајни су у борби за правду за ових 3.500 страдалника и  верују да ће налогодавци и извршиоци злочина над њиховим најближим сродницима, ипак  морати да буду процесуирани и праведно кажњени.

Верујемо да ће са Вама, коначно, бити прекинута недопустива и нехумана пракса дељења жртава на оне првог и другог реда. Као да присилна отмица, злостављање, силовање, убиство, масакрирање српског цивила није ратни злочин. И да ће се одустати од двоструких стандарда када су одговорни за ратне злочине у питању – да се оптужнице неће писати, и да им се неће судити у зависности које су вере или којој  нацији припадају. Јер, за злочине почињене над косметским Србима и неалбанцима, до данас нико није праведно кажњен што је чињеница која је, сигурни смо, и Вама позната.

Нас, који не прихватамо да ће наша двадесетогодишња борба за истину и правду и за српске жртве остати узалудна и без резултата, радује сазнање да у Суду радите шест година, као и да сте били заменик доскорашњег главног тужиоца, Господина Дејвида Швендимена. Сходно томе, и да Вам не треба много времена за писање првих оптужница. Јер, сложићете се, пре свега породице косметских страдалника, али и целокупна јавност, предуго чекају да се на оптуженичкој клупи нађу они који су починили стравичне масовне и појединачне злочине над Србима и неалбанцима на Косову и Метохији крајем прошлога века.

Ако је веровати „провереним информацијама“ из Специјалног суда за злочине ОВК, сачекао Вас је списак са 39 имена бивших припадника такозване ослободилачке војске Косова, на чијем су почетку некадашњи команданти или високи официри такозване ОВК, а данас високопозиционирани у самом политичком и државном врху самопроглашене косовске државе.

У име невино страдалих и нас који смо животе посветили да од заборава отргнемо оне који су платили највишу цену припадности српској држави и српском народу, молимо Вас да своју дужност обављате непристрасно, одговорно и професионално. Јер ово до сада, са правом, правдом или хуманошћу, није имало додирних тачака.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh