BG

Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji

Misija OEBSa u Srbiji i Delegacija Evropske unije podržavaju nadležne organe u uspostavljanju službe za podršku žrtvama i svedocima na nacionalnom nivou

 BEOGRAD, 1. jun 2018. godine – Misija OEBS-a u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenule su trogodišnji projekat pod nazivom „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji” na konferenciji koja je održana danas u Beogradu.

Cilj projekta je da pomogne institucijama Srbije u uspostavljanju službe za podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela, u skladu sa međunarodnim standardima i strateškim ciljem Srbije pristupanju EU. Jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti biće izrada Nacionalne strategije o pravima žrtava i pratećeg akcionog plana. Projekat sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji a u potpunosti finansira Evropska unija, u vrednosti od 1, 5 miliona evra.

Sem Fabrici, ambasador Evropske unije u Srbiji, naglasio je da se ,,politika EU dodatno fokusirala da podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela stavi u centar odgovora pravnih službi i službi socijalne podrške.“

„U okviru poglavlja 23 [u pregovorima za članstvo u EU], EU je zadovoljna što podržava Srbiju u usklađivanju svog zakonodavstva o žrtvama i svedocima kriminala sa standardima EU.  Danas smo zajedno sa najvišim srpskim institucijama pokrenuli važan projekat koji finansira EU i koji će značajno i direktno pružiti pomoć građanima Srbije „.

„Svi mi možemo postati žrtve kriminala u nekom trenutku u životu. Mi radimo u partnerstvu sa institucijama Srbije kako bismo uspostavili delotvornu nacionalnu mrežu za podršku žrtvama, koja potrebe žrtava i njihova prava stavlja u samo središte krivičnopravnog sistema u Srbiji,” istakao je šef Misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio.

„To znači da će građani Srbije biti u mogućnosti da dobiju pomoć i informacije od prvog kontakta sa nadležnim organom nakon što su pretrpeli krivično delo ili mu bili svedok, kao i da dobiju podršku i vođstvo kroz krivični postupak, čak i po njegovom okončanju.”

Projekat je predstavljen državnim zvaničnicima, stručnjacima, sudijama, tužiocima, policijskim službenicima i organizacijama civilnog društva. Projekat je deo podrške Evropske unije i OEBS-a reformama Srbije u oblasti krivičnopravng sistema i usaglašavanju sa međunarodnim standardima i standardima EU koji se tiču prava žrtava.

Pored unapređenja zakonskog okvira u ovoj oblasti, projekat će pomoći državnim institucijama u jačanju njihovih kapaciteta, razvijanju informaciono-tehnoloških rešenja koja će olakšati umrežavanje između pružalaca usluga, edukovanju mreže volontera i jačanju svesti o ulozi službi za podršku žrtvama u Srbiji.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh