• Slobodno Vreme

  27. APRILA KONCERT ITALIJANA MATIJA ZANATE U BIOSKOPU KUPINA

  Ilustracija5

  1. aprila od 20h biće održan koncert italijanskog muzičara Matije Zanate u bioskopu Kupina.  Posetioci će imati priliku da čuju različite muzičke i kulturološke stilove: sa jedne strane italijanskog pevača koji peva na srpskom jeziku i sa druge strane način pevanja „zemlje renesanse“ prožet balkanskim muzičkim ukusima i bojama.

  Matija Zanati je profesionalni pevač čiji repertoar obuhvata tradicionalnu italijansku, pop muziku (Bocelli, Dalla, De Andrè, Modugno, Ranieri, Albano…) kao i Napolitanski repertoar (O sole mio, Santa Lucia, O’ Surdato ‘nnamurato, Core ‘ngrato, Malafemmena, Funiculì Funiculà…)

  Matija ZanataOvo će biti jedinstvena prilika za sve ljubitelje italijanske muzike da uživaju u tonovima različitih epoha i dvojezičnim tekstovima.  Ulaznice za koncert se mogu kupiti na biletarnici bioskopa Kupina po ceni od 300 dinara.

  Koncert je deo projekta „Kulturno proleće all’italiana“ koji organizuju Mladi ambasadori, Italijanski institut za kulturu, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i bioskop Kupina.

  „Kulturno proleće all’italiana“ je počelo 20. aprila otvaranjem izložbe fotografija „Korisne beskorisne slike“ Kristijana Mantuana u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“. Pre otvaranja izložbe učenici Gimnazije “Stevan Sremac” odigrali su skeč na italijanskom jeziku i predstavili jedan običan dan u italijanskoj porodici. Izložbu je  otvorio direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Skalmani, koji je posebno istakao svoje zadovoljstvo zbog odigranog skeča i pažnje koja se poklanja italijanskoj kulturi u Nišu.

  Izložba “Korisne beskorisne slike” nastala je kao plod bunta protiv društvenih mreža, koje transformišu fotografiju na beskoristan, jednostavan i predvidiv način. Time je stvorena originalna serija radova “beskorisnih slika”, povezanih među sobom preciznom estetikom, koja budi napetost kroz intimni i lični način čitanja. Izložba će biti otvorena u Univerzitetskoj biblioteci do 1. maja i ulaz je slobodan.

  Nakon otvaranja izložbe u  bioskopu Kupina održano je  predavanje direktora Italijanskog instituta za kulturu Davidea Skalmanija koji nas je poveo na putovanje kroz italijansku kulturu, kulturnu baštinu i istorijsko nasleđe.

  Nakon predavanja počelo je ciklus italijanskih komedija u bioskopu Kupina filmom „Opusti se!“ i do 24. aprila svakog dana biće prikazan po jedan italijanski film: „To je učinio sin“, „Pingvinov film“, „Neustrašiv“ i „Šta ću ja ovde“.

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com