BG

Систем назива интернет домена у Србији

Студентски парламент Правног факултета Универзитета у Нишу је 10. априла био домаћин округлог стола „Систем назива интернет домена у Србији: регистрација и решавање спорова са носиоцима жигова“, који је организован у сарадњи са Фондацијом „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Окупљени у свечаној сали Факултета, махом правници, адвокати и студенти права, имали су прилике не само да се упознају са конкретним процедурама које се примењују у вези са жиговима и доменима, већ и да поставе питања и учествују у дискусији што су присутни радо искористили.

Проф. др Душан Поповић, председник Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива националних интернет домена Србије, размотрио је појмове жига и домена, образложио системе регистрације жигова и направио паралелу са системима регистрације домена. Окупљенима је појаснио разлику између генеричких и националних домена, последично говорио је и о томе како се решавају спорови поводом назива домена глобално, а како локално. Проф. др Поповић је навео најзначајније примере спорова који су вођени пред WIPO (World Intellectual Property Organization), а издвојио је и најзанимљивије примере из домаће праксе који се тичу спорења поводом .СРБ и .RS домена.

Доц. др Марко Јовановић, потпредседник Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива националних интернет домена Србије, објаснио је како изгледа сам поступак пред Комисијом. Окупљени су сазнали који су услови за покретање поступка, како изгледа процедура одлучивања Комисије, шта се дешава односно које се мере предузимају након што Комисија донесе одлуку.

Правни оквир регистрације .RS и .СРБ домена, правни положај регистранта, подаци од значаја за регистрацију домена и услови који се примењују на рад овлашћених регистара биле су централне теме излагања Дејана Ђукића, руководиоца Сектора за опште и правне послове РНИДС-а. Поред тога, говорио је и о изменама правила и политика регистрације домена услед промене регулативе у области заштите података о личности.

Овај округли сто је један у низу сличних догађаја које РНИДС организује са правним факултетима широм Србије са циљем да теме и правне аспекте који се тичу назива домена приближи будућим правницима и постдипломцима који ће се у перспективи бавити том материјом, као и свим заинтересованим професионалцима којима су оваква знања потребна.

Аутор фотографија: Вања Кесер

Д.К.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh