Gradovi

400. izvođenje „Labudovog jezera“ 11. marta u Sava Centru

BEOGRAD – Balet „Labudovo jezero“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, prema libretu Vladimira Begičeva i Vasilija Gelcera, u koreografiji i režiji Dimitrija Parlića, biće izveden 400. put 11. marta u Velikoj dvorani Sava Centra, najavljeno je na sajtu Narodnog pozorišta.

U predstavi će učestvovati celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u najvećem sastavu pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, a u glavnim ulogama biće prvaci Nacionalnog baleta Holandije Ana Cigankova i Jozef Varg.

Cigankova će se beogradskoj publici predstavila ulogama Odete i Odilije, a Varga će biti princ Zigfrid.

„Labudovo jezero“, biser klasičnog baletskog reprtoara, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu, u ovoj koreografskoj postavci, 14. maja 1970. godine.

Parlić je zadržao koreografsku celinu u drugom, antologijskom činu Lava Ivanova sa pojedinim koreografskim intervencijama, dok je prvi i treći čin kreirao sam.

Suštinu ovog antologijskog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Na sceni Narodnog pozorišta, „Labudovo jezero“ je prvi put postavljeno 1925. godine u koreografiji Aleksandra Fortunata.

Narednu inscenaciju, 1951. godine, uradila je Nina Kirsanova, a potom je usledila Parlićeva verzija koja je, prema oceni brojnih kritičara, ostavila mnogo snažniji umetnički utisak u odnosu na prethodne dve postavke „Labudovog jezera“ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Obnova ovog dela iz 1998. godine, predstavlja dug prema priznatom srpskom koreografu, ali i znak velikih estetskih vrednosti.

Restauraciju scenskog dizajna prema originalu Kžištofa Pankijeviča uradili su Boris Maksimović (dekor) i Katarina Grčić (kostimi).

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh