Ekonomija

Златиборци на празник рада поново указују на значај изградње најдуже гондоле на свету

zlatibor jun 2009 621Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић најавио је да ће за 1. мај на Златибору бити одржан концерт Здравка Чолића и  народна свесрпска моба која је, како је рекао, још једно упозорење власти, министрима и председнику Србије „који крше Устав и законе“ и не дозвољавају да почне изградња панорамске гондоле.

„Не можемо да кренемо са изградњом најважније инвестиције у Западној Србији коју финансира општина Чајетина од почетка до краја. То је изградња панорамске жичаре из центра Златибора до врха Торника у дужини од девет километра. То је уједно и најдужа гондола на свету, ове врсте. Укупна инвестиција је 13 милиона евра. Опрему смо набавили. Још пре две године смо почели да увозимо од француске фирме Помагалски. Та опрема за сада стоји“, казао је Стаматовић на конференцији за новинаре у Београду.

Stamatovic.jpegОн је додао да опрема стоји због „опструкције државних институција“.

„Тражимо да радимо уз помоћ грађевинске дозволе. Не мимо закона, већ да радимо све у складу са законом. Очигледно да зато што не подржавамо владајућу коалицију нама то није дозвољено. Ми смо се одлучили да кренемо са овом свесрпском мобом за 1. мај и позвали смо све политичке партије и све синдикате, удружења да нам помогну да подигнемо глас и још једном опоменемо власт да ради свој посао и да не дискриминише локалне самоуправе где на власти нису људи из СНС“, навео ј Стаматовић.

Он је рекао да ће та акција (моба) бити настављена и да неће бити прекинута док се гондола не заврши.

„Почињемо са грађевинским радовим. Могу да нас хапсе, могу да прете, да шаљу инспекције али овог пута је народ у Чајетини и читавом крају одлучан да почне изградња гондоле. И да једноставно не трпимо ту штету и политичку и економску, јер изградњом гондоле Србија би ималa приходе од ПДВ-а. Србија би имала и квалитетнију и озбиљнију понуду“, казао је Стаматовић.

Он је рекао да су све „законске могућности потрошене“.

„Ми на овај начин не рушимо никога, не радимо ништа што није у складу са законом. Не радимо против своје државе, већ у складу са законима и Уставом у корист своје државе. И само тражимо право на рад. Акција је усмерена ка развоју Србије“, навео је Стаматовић.

Он је оценио да је општина Чајетина на „црној листи“ јер је спречено да 2.213 хектора земљишта оде у приватне руке.

Стаматовић је на конференцији за новинаре питао и зашто конференцијама општине не присуствују представници РТС-a и других медија са националном покривеношћу.

„На самом старту, као наш велики вођа премијер Александар Вучић да поставим питање. Да ли је и Златибор Србија? Да ли и ми плаћамо претплату и све обавезе према овој држави па немамо могућност на нашим конференцијама за штампу веома битним и значајним за развој Србије и општине Чајетина, за развој читавог регина да на нашим конференцијама за штампу не присуствују представници и дописници националних медија, првенствено мислим на РТС“, казао је он.

Стаматовић је захвалио певачу Здравку Чолићу за све што је до сада учинио за Златибор и оценио да је урадио много.

„Србија заслужује да овако популарно име у свету музике и човека који нема мрљу на својој каријери буде промотер Златибора. И понудили смо му да буде промотер гондоле када се буде завршила и да брендирамо једну кабину са његовим ликом и именом и надам се да ће то тако бити“, казао је он.

Стаматовић је рекао да је план да „гондола буде својеврсна атракција“, као и да ће на тај начин бити одато признање уметницима, привредницима и научницима који су оставили трага у српској историји и друштву.

В.Д директора Туристичке организације Златибора Владимир Живановић рекао је да ће концерт Здравка Чолића бити одржан 1. маја са почетком у 20 часова.

Он је рекао да је спонзор концерта Кока кола.

Према његовим речима, на концерту на Краљевом тргу се очекује око 30.000 људи.

Шеф бенда Здравка Чолића Жика Филиповић је казао да ће концерт трајати више од три часа.

„На концерт долазимо у пуном саставу и у пуној продукцији“, навео је он.

Музичар Драгољуб Ђуричић казао је да су сви концерти Здравка Чолића „општенародно весеље“, јер је он „највећи дечак у седмој деценији“, као и да ће концерт са бисевима трајати четири сата.

Бета

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh