Novosti online

Jevtić osudio sprečavanje Srbima da Božić proslave u Djakovici

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić osudio je to što Srbima u Djakovici danas nije omogućeno da proslave Badnji dan i unesu badnjak u manastir Presvete Bogorodice. „Ni ovaj Božić Srbi iz Djakovice ne mogu da dočekaju u svojim kućama, u svojoj Djakovici. Ni ovog Božića nema mira u Djakovici iako su raseljeni Srbi upravo iz bezbednosnih razgloga, usled javnih pratnji poslednjih dana, otkazali posetu manastiru Presvete Bogorodice u ovom gradu“, naveo je Jevtić.

Kako se navodi u saopštenju Jevtić je svoje kolege u Vladi Kosova pitao ko je i zbog čega zaključao monahinje u manastiru na Badnji dan, ko je onemugućio služenje liturgije, ko je zabranio unošenje badnjaka u crkvu i ko je onemogućio monahinje jutros da kupe hleb.

„Ova pitanja postavljam svojim kolegama u Vladi Kosova, i ministru policije i svima ostalima od kojih očekujem ne samo odgovore i reči osude već i konkretna dela u korake u cilju kažnjavanja onih koji promovišu i šire etničku i versku mržnju i netoleranciju“, naveo je Jevtić.

On je kazao da razume bol i patnju onih koji su tokom rata stradali na bilo kojoj strani, ali da svi imaju obavezu da rade na uspostavljanju ljudskih vrednosti na Kosovu, na mir, suživot i toleranciju.

„Neka budu sigurni oni koji misle da će Srbi odustati od povratka u Djakovicu i na Kosovo to se neće desiti jer mi ne odustajemo i to je naša poruka i ovog Božića jer mi samo hoćemo da budemo svoj na svome i u Djakovici, ali i u Mušutištu i svuda tamo gde smo vekovima na Kosovu kao narod živeli“, naveo je Jevtić.

On je svoju pisanu izjavu završio rečima: „Mir Božiji, Hristos se rodi“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh