Novosti online

Zaev očekuje makedonski konsenzus o imenu Makedonije

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio da je optimista da vlasti i opozicija mogu da dodju do nacionalnog konsenzusa u rešavanju spora s Grčkom oko imena Makedonije.Zaev je noćas nakon šestočasovnog sastanka državno-političkog vrha na kojem su učestvovali i šef države, ministri spoljnih poslova i odbrane, vicepremijer za evropska pitanja, predsednik najveće opozicione partije VMRO DPMNE i lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI, rekao da proces rešavanja spora sa Grčkom traži posvećenost i političku odgovornost u cilju postizanja nacionalnog konsenzusa.

„Rešavanjem tog bilateralnog spora, koji traje 25 godina, želimo da obezbedimo napredak i integraciju Makedonije u EU i NATO, kao zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našeg naroda“, rekao je makedonski premijer.

Da bi bili ostvareni ti ciljevi, kako je naveo, neophodna je uključenost Vlade, opozicije, predsednika države Djordja Ivanova, kao i pravovremeno i objektivno informisanje gradjana Makedonije.

Zaev je precizirao da je sastanak, koji je završen malo pre ponoći, bio informativni, da je bilo reči o predlozima medijatora UN (za rešenje spora o imenu Makedonije) Metjua Nimica.

Kako je istakao, rešenje spora je moguće ako postoji volja i sa grčke strane.

„Za to je potrebna politička volja i hrabrost sa naše strane, ali rešenje je moguće ukoliko takva politička volja postoji i na grčkoj strani. Mi ćemo da nastavimo da pregovaramo“, rekao je makedonski premijer.

Lider opozicine VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da Makedonija mora da bude deo NATO i EU, kao i da ta stranka ostaje na „braniku zaštite nacionalnih i državnih interesa“, preneo je Fokus.

„Ovaj sastanak je trebalo ranije da se desi“, rekao je Mickoski, ne želeći novinarima da odgovori da li se opozicija distancira od delovanja na uspostavljanju nacionalnog konsenzusa.

Nimic će 29. i 30. januara posetiti Atinu, a Skoplje 1. februara s ciljem da ga vlade dve susedne zemlje upute o svojim stavovima vezano za „inicijalni okvir za rešavanje razlika oko naziva“, predložen na sastanku u Njujorku 17. januara.

Prema pisanju i grčkih i makedonskih medija, Nimic je dostavio pet verzija predloga u kojima ispred reči „Makedonija“ stoji dodatak Severna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza te reči, napisano makedonskom transkripcijom na latinici i bez prevoda na engleski.

Posle sastanka u Njujorku, Nimic je izjavio da je „na vidiku rešenje“ spora. Ove nedelje su se prvi put sastali premijeri dve zemlje i podigli nivo pregovora, uz optimističke izjave o mogućem ishodu ne ulazeći u bilo kakve detalje.

Spor koji Skoplje ima s Atinom u vezi prava da koristi reč „Makedonija“ kako se zove i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh