Novosti online

Павков покварио радост „црно-белима”

Опште је уверење, када се на крају буду сводили сви фрагменти 159. међусобног окршаја два наша највећа фудбалска клуба, да су задовољени апетити једних и других. Мада, провејава уверење да гостима остаје да жале за још једном пропуштеном приликом.

Суочен са увек обавезујућим питањем, да је дерби утакмица где су грешке најмање дозвољене, а где се сваки велики експеримент лако кажњава, Зоран Мирковић, је на себи својствен начин, храбар, као што је уосталом играо у највећем делу своје каријере од старта на терен „у ватру” послао тинејџера Страхињу Павловића, као замену са Светозара Марковића.

Партизан је добро ушао у меч и већ у првом озбиљнијем нападу, када се Гомешу указала изненадна прилика, показао јасно опредељење – игру „на све или ништа”. Тренер „црно-белих” кренуо веома офанзивно, са Гомешом и Николићем у шпицу напада. Звезду то као да је изненадило, па је Милојевић често тражио већу ангажованост сваког појединца.

У првих четврт часа игре борба се одвијала између два шеснаестерца, са повременим излетима, а нову добру прилику Партизан је имао када је Милетић центрирао по земљи, а Николић за мало закаснио.

Звезда је тек у 21. минуту имала прву какву такву прилику. Марину се потпуно отворио пут по левој страни, уследио је јак и прецизан ударац са ивице шеснаестерца, међутим, Стојковић се добро поставио и парадом успео да спаси своју мрежу. А онда два минута касније, веома сумњива ситуација.

Звезда је опет била у налету, Јованчић је са скоро двадесет и пет метара са средине терена послао лопту у Партизанов шеснаестерац, Бен се добро извлачио, узео лопту и савладао Стојковића, али је Грујић на асистенцију другог помоћника поништио погодак, иако је иза Бена бар за два корака био десни бек Немања Милетић.


(Фото Н. Неговановић)

Дерби је дошао до тачке усијања у другој половини првог полувремена, када је Здјелар ударио Марина, па је Грујић решио да показивањем јавне опомене, једном и другом играчу, смири узавреле страсти. Често су Павловић и Милуновић, односно Милетић и Боаћи водили жестоку борбу.

Јасна је била замисао тренера Милојевића да његови нападачи врше стални притисак ка младом Павловићу, посебно после рано добијене јавне опомене. Ипак, најмлађи актер у дербију није се штедео. Улазио је у бескомпромисне дуеле, како на земљи тако и у ваздуху, показујући да има велико срце и жесток темперамент.

Звезда је тешко успевала да дође до жељене игре која би подразумевала пуну доминацију, јер су на средини терена Здјелар, Косовић и високи Шћекић, одлично бранили тај простор, па су Боаћи, Бен и Марин долазили тешко до лопте, а самим тим и до прилике да озбиљније угрозе Стојковића.

Играо се 37. минут, када се испред Звездиног шеснаестерца изненада створила велика гужва. Упорни и сналажљиви Небојша Косовић се изборио за тешку лопту иако је око себе имао неколико домаћих играча.

На зналачки начин је са земље лопту дотурио до Немање Николића поред Савића и Стојковића, који је јурнуо ка голу истрчалог Борјана, заједно са високим Милуновићем, који се није најбоље разумео са својим голманом, па се лопта некако откотрљала и на срећу гостију отишла у празну и небрањену мрежу.

Чини се да је Милојевићева тактика да се противник нападне по левој страни где су били Милетић и Павловић, била погрешна, јер домаћин на том делу терена није однео жељену превагу. Општи је утисак да је Партизан био више него добар у првом полувремену, док је Звезда изненађујуће деловала прилично резервисано…

„Црвено-бели” су у друго поглавље ушли доста одлучније. Уместо индиспонираног Симића шансу је добио високи и снажни Павков, чији се голови против Ливерпула и данас памте. То је значило да домаћин улази још офанзивније опредељен у других четрдесет пет минута преокрене ток утакмице. Са друге стране Партизан није мењао концепцију…


(Фото Н. Неговановић)

Могла је Звезда у 57. минуту да изједначи али је Владимир Стојковић показао колико значи овом тиму Партизана. Јованчић је извео корнер Милуновић је „полетео у ваздух” и испред Милетића успео да шутира главом. Ипак Стојковић се извио колико је могао и врхом рукавице успео да спаси своју мрежу. Била је то велика шанса за „црвено-беле”. Минут касније и Јованчић је опробао ударац.

Пуну динамику дерби је добио у последњих пола часа игре, када је Звезда из петних жила покушавала да стигне до изједначења, али је Партизанова одбрана са Немањом Р. Милетићем деловала беспрекорно. У настојању да се бране свим дозвољеним средствима, фудбалери у црно- белим дресовима су на зналачки начин затварали све прилазе свом голу. Што је Звезди још више отежавало посао.

Немајући куд Милојевић је у 71. минуту посегнуо за новом изменом, уместо Јовичића шансу је добио дебитант Иванић. То је значило да домаћин у последњих четврт часа иде на све или ништа. Звезда је чекала и дочекала свој тренутак, као и Милан Павков који је од уласка на терен био готово неприметан.

А онда је у 74. минуту Савић из дубине гађао Павкова који је у скоку био виши и успешнији од младог Павловића, лопта је дошла до Бена који је одмах проследио до опасног стрелца, а овај искоса са десне стране са ивице шеснаестерца шаље прави пројектил ка Стојковићу. Лопта најпре удара у стативу и на крају завршава иза леђа немоћног чувара мреже Партизана.

Стадион: „Рајко Митић” . Судија: Данило Грујић (Ниш). Гледалаца: око 35.000. Стрелци: 0:1 Николић у 37, 1:1 Павков 74. минуту. Жути картон: Павловић, Здјелар, Закарић, Немања Г. Милетић, Урошевић (Партизан), Марин, Иванић (Црвена звезда)

Црвена звезда: Борјан 7, Стојковић 6, Савић 7, Милуновић 7, Гајић 6, Јовичић 6 (од 71. Иванић -), Јованчић 7 (од 81. Чаушић), Бен 6,5, Марин 7, Симић 6 (од 46. Павков 7), Боаћи 6.

Партизан: Стојковић 7,5, Немања Р. Милетић 7,5, Павловић 7, Валијенте 7, Немања Г. Милетић 6, Здјелар 7, Шћекић 7, Закарић 6, Косовић 7 (од 76. Урошевић -), Николић 7,5, Гомеш 6.

Играч утакмице: Немања Р. Милетић (Партизан)


(Фото Н. Неговановић)

Милојевић: Било је свега…

На крају џентлменски стисак руку Милојевића и Мирковића. Звезда се тргла тек пошто је Милојевић извршио измене, улазак Павкова био је пун погодак. И овај дерби није се пуно разликовао од претходних. На крају нови реми. У самом финишу утакмице велика бура на терену, кошкање играча, али, срећом без тежих последица…

За Владана Милојевића у дербију је било свега, а улазак Павкова донео је толико жељено изједначење…

–Морам да кажем да се играчи у првом полувремену нису придржавали договора, једно смо причали, а друго радили. Јурили смо резултат у другом делу, ова екипа је показала нову димензију. Нема алибија за судије, сви сте видели да нам је поништен гол. Али и то је дерби, објективно, за наше услове, било је свега помало, казао је Милојевић.

Мирковић: Резултат је праведан

Његов колега Зоран Мирковић, који је уочи дербија имао доста кадровских проблема показао је да има тренерско умеће и са екипом којој се пре дербија нису давале велике шансе.

– Надам се да је дерби испунио очекивања, била је то тешка утакмица, са добрим потезима, лепим акцијама, головима. Судија је требало да ствари држи под пуном контролом, некако, стекао сам утисак да је имао чудан критеријум посебно у последњих петнаестак минута. За мене лично, када се све сабере, резултат је праведан, нама је припало прво, а Звезди друго полувреме, казао је Мирковић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh