Kultura

Oproštaj od najvećeg beogradskog šmekera

dragan nikolić,ilustracijaFoto: MONDO/Mario Milojević

U petak nas je napustio veliki glumac, nakon duge i teške bolesti. Komemoracija je održana u podne na Velikoj sceni „Mira Trailović“ beogradskog pozorišta Atelje 212.

Njegove kolege i prijatelji ispunili su salu Ateljea 212 da se pozdrave od legendarnog Gage. Tanasije Uzunović, Predrag Ejdus, Lazar Ristovski, Puriša Đorđević, Nebojša Glogovac, Milorad Mandić-Manda, Ivan Bekjarev, Zafir Hadžimanov, Dragan Vujić-Vujke, Tihomir Stanić, Radoš Bajić, Goran Jevtić, Nataša Ninković, Caci Mihailović, Marko Živić, Branislav Lečić, Viktor Savić, direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, Zorana Pavić… Svi oni i još mnogi drugi došli su da se oproste od velikog šmekera srpske i jugoslovenske kinematografije.

Prisutni su bili i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, šef diplomatije Ivica Dačić…

O Draganu Nikoliću su govorili glumica Seka Sablić, glumci Rade Šerbedžija i Branimir Brstina, scenarista i književnik Dušan Kovačević, a na platnu su emitovani kolaži iz filmova u kojima je glumio. Kada je pušten kolaž iz nekada veoma popularne televizijske emisije „Obraz uz obraz“, Atelje 212 je zaplakao. Tu emisiju vodio je zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Seka Sablić je Nikolića nazvala „otmenim“:

„Sa srećom se prisećao Pariza i želeo da se vrati tamo. I u najtežim danima bio je otmen, nije hteo da deranzira okolinu. Ostao je duh humora. Kašljao je u bolnici, pitala sam da zovem sestru, da pljune, on je rekao – ne bi bilo u redu da pljunem sestru. Ova dva dana sećanja dokazuju da je ostavio neuništiv trag i da je postao nacionalna figura„.



Branimir Brstina
je govorio o vitezu. Vitezu Draganu Nikoliću:

Viteže naš, nema nikog ko te je takao a da se nije ogrejao, slušao te a da se nije grohotom smejao. Da ima takav neko, sam bi na svetu bio, bez nas„.

Rade Šerbedžija je kroz suze govorio o „izvanrednom mangupu“:

Bio je briljantan glumac i izvanredan mangup. Čudna je i nadnaravna bila spiritualnost njegovog lica, belog kao sneg na velikom platnu, koje je sjalo veličanstvenim sjajem. Sve uloge su mu bile ubitačno jednostavne. Voleo je beskrajno život, i znao mu se radovati„.



Kraj komemoracije srceparajući – scena u kojoj Dragan Nikolić stoji na brodu i recituje poemu „Plava grobnica“…

Oproštaj od najvećeg beogradskog šmekeraOproštaj od najvećeg beogradskog šmekeraOproštaj od najvećeg beogradskog šmekera

Dragan Nikolić biće sahranjen u 14.30 časova na beogradskom Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Nikolić je u Ateljeu igrao od davne 1969, i ostvario uloge među kojima su Rober („Generalska užina“), kauboj („Veza“), Berger („Kosa“), Len („Rano jutro“), Hari („Ziger Ziger“), Muselim („Derviš i smrt“), Lulu („Džek Trbosek“), mladi gospodin („Braća Karamazovi“), Aleksandar Portnoj („Portnojeva boljka“), markiz d’Orsinji („Molijer“), Maks („Kod lepog izgleda“), Miodrag („Seljaci, radnici i prirodna inteligencija)“, Trofimov („Višnjev sad“), Čeda („Protuve koje piju čaj“), lekar („Dekameron 81“), kardinal („Metastabilni grad“), Gavrilo („Sveti Georgije ubiva aždahu“), Brent („Peg srce moje“) i mnoge druge.

KOLUMNA MLADENA NIKOLIĆA O DRAGANU NIKOLIĆU

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh