• Zdravlje

  A, da mi nastavimo da „krkamo“?

  SlaninaFoto: Foto: G&S Promotion

  Meso samo po sebi nije opasno, ali može biti opasno ono što se nađe u mesu, odnosno aditivi i konzervansi, izjavio je redovni profesor Medicinskog fakulteta higijenolog Goran Belojević.

  Meso je neophodna namirnica koja se mora jesti zbog belančevina i gvožđa, ali kada se meso peče na roštilju, onda to više nije meso, nego su to produkti sagorevanja uglja, rekao je Belojević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

  Belojević je ukazao da, kada se proizvodi hrana za stotine hiljada ljudi, postoji druga logika, nego kada neko proizvodi hranu za sebe iz svoje bašte ili svog dvorišta i da se konzervansi dodaju, jer meso mora što duže da se održi.

  Kada se tovi stoka, njoj se ne daje samo hrana, nego i hormoni, što je uobičajen tretman, ali je važno kada se prestaje sa tim, koliko dana pre klanja, što je određeno da bi ti hormoni nestali iz mesa, objasnio je Belojević.

  „Ne drže se baš svi uvek toga, jer tu je ekonomija, što više hormona date, to je tov brži. Isto važi i za antibiotike koji se daju zdravoj stoci, koja nije bolesna da ne bi obolevala, to je preventivno“, istakao je Belojević.

  Aditive organizam prepoznaje kao strano telo i tako i reaguje. To strano telo može da izazove velike probleme i u genomu, odnosno genetskom materijalu, ćelijama i da izazove nagli rast ćelija, što je ustvari rak, upozorio je Belojević.

  Komentarišući podatke da samo 50 grama prerađevina povećavaju za 18 odsto šansu za obolevanje od raka debelog creva, Belojević je ukazao da Svetska zdravstvena organizacija nije naučna organizacija, nego da se bavi zdravstvenom politikom, ali da je ono što saopštava zasnovano na naučnim istraživanjima i da ta informacija narodu ne znači ništa.

  Prema Belojevićevim rečima, neuporedivo je opasnije po zdravlje pušenje, koje se „ne može stavljati u isti koš“.

  „Zaključak je naučni – treba da uživamo u hrani, zato što je hrana jedan od izvora zadovoljstva za ljude kao što su ljubav i spavanje“, dodao je Belojević.

  Ministarstvo zdravlja saopštilo je sinoć da je dodatnim istraživanjima potrebno utvrditi koje količine određenih vrsta mesa i mesnih prerađevina mogu da budu opasne po zdravlje građana.

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije juče da mesne prerađevine – kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici –MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com