Ekonomija

„A di su vojvođanski novci“ pita i EU

eu, srbijaFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Taj pravni akt još uvek nedostaje, javila je danas Radio-televizija Vojvodine.

„Opomena“ i iz Evropskog parlamenta

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ove nedelje Rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, Srbiji preporučuje da autonomiju Vojvodine ne treba umanjivati i da Zakon o finansiranju Vojvodine treba usvojiti bez daljeg odlaganja.

„Vladavina prava mora da se poštuje. Ustav Srbije propisuje da se Zakon o finansiranju Vojvodine mora usvojiti. Evropska komisija poziva na to u svojim godišnjim izveštajima već duže vreme i taj pravni akt od suštinskog značaja još uvek nedostaje“, naveli su iz Delegacije EU.

Dodali su da je nivo autonomije nižih nivoa vlasti u zemlji suverena odluka države članice EU, kao i zemlje koja je kandidat za EU.

Na pitanje da prokomentarišu vest o vanrednim republičkim izborima, u Delegaciji EU u Srbiji su istakli da su uzeli u obzir tu najavu i da je na parlamentima i vladama da odluče o nacionalnim izborima i pozivu građanima da glasaju u skladu sa Ustavom.

Delegacija je navela da očekuje da će izbori proteći u mirnoj atmosferi, sa punim poštovanjem demokratskih principa.

„Na srpskim vlastima je da pozovu međunarodne posmatrače da prate izbore u skladu sa prethodnom praksom i međunarodnim standardima“, poručili su iz Delegacije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh