• Društvo

  A gde je Toma?

         Kada smo videli lepu Kolindu i veselog Acu u Dalju i Subotici, svi smo se zapitali, a gde je naš srpski domaćin, predsednik Toma? Oni zluradi su odgovarali kontra pitanjem, a koji Toma?

  Kako koji, pa Toma Dragičin, Toma diplomac, visokoškolac i taze  intelektualac, Toma iz Bajčetine, sećate se onog Šešeljevog vojvode, onog koji je sedeo na stiroporu, psovao u Narodnoj skupštini, pokazivao džakove sa ukradenim glasovima, što je oteo mandate radikalima, što je pobedio Borisa nejakog i postao predsednik, što beše rusofil, pa evropejac, pa nacionalista, pa mondijalista, pa rusofil, pa evropejac … Pa sve u krug, po potrebi.

  toma

  Predsednik Srbije nije uključen u uzajamne posete vrha država Hrvatske i Srbije, a odgovor na pitanje zašto ne bi trebalo tražiti u kabinetu Tomislava Nikolića poručila je savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković i navela da te odgovore treba tražiti u kabinetima premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

  Istorijsku deklaraciju, kako je neki nazivaju, o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja trebalo je da potpišu najviši predstavnici dve zemlje. Dakle, predsednik Hrvatske i predsednik Srbije.

  Šta je onda problem? Da li je predsednik Srbije u tehničkom mandatu, bez svih ovlašćenja? Očigledno ne, predsednik je u punom mandatu, a premijer je u tehničkom.

  Pa kako je onda ovo moguce?  Umesto predsednika u punom mandatu zemlju predstavlja i potpisuje deklaraciju premijer u tehničkom mandatu?

  Da li je to Slobin sindrom devedesetih ponovo zavladao politickom scenom, gde je Vođa, tu je moc.

  Moze da bude predsednik opstine Alibunar ali sve se pita … Taj sindrom je opasno zarazio Borisa nejakog, pa je dok je bio predsednik umislio da je premijer.

  Da li je to demokratija? Zasto Srbija nije bila predstavljena na adekvatnom nivou u potpisivanju deklaracije sa predsednicom Hrvatske? Zasto se uzurpiraju prava predsednika koji je legitimno izabran na neposrednim izborima?

  Zasto premijer Srbije, koji kada je u punom mandatu ima velika ovlascenja, potpisuje obaveze u ime svoje zemlje sa predsednicom koja u Hrvatskoj ima protokolarna ovlascenja, poput Tome.

  Da li to znaci da ce Hrvatska uvek imati opravdanje za nesprovodjenje svojih obaveza iz sporazuma, a da cemo mi ponovo proci kao bosi po Briselskom sporazumu?

   

  LJ.P.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com