• Gradovi

  Abas spreman da saradjuje s Trampom na rešenju o dve države

   

  Abas spreman da saradjuje s Trampom na rešenju o dve države

   

  Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je spremnost da saradjuje s novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom na postizanju rešenja „o dve države“, decenijskog sukoba s Izraelom.

  „Želimo da naglasimo našu volju da saradjujemo s novoizbranom američkom administracijom… da postignemo mir… zasnovan na rešenju o dve države, kao i arapskoj mirovnoj inicijativi i medjunarodnim rezolucijama“, rekao je Abas u subotu uveče u Ramali na obeležavanju godišnjice svoje partije Fatah, preneo je AP.

  Abas je zahvalio SAD što su se uzdržale od glasanja u Savetu bezbednosti UN i time otvorile put usvajanju rezolucije protiv jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama.

  Palestinski lider je u televizijskom obraćanju tražio da Izrael okonča svako naseljavanje i da izbegne izmene demografske situacije „zemlje države Palestine koja je okupirana od 1967, uključujući istočni Jerusalim“.

  Izraelska vlada „pokušava da preokrene činjenice i obmane medjunarodnu zajednicu dok nastavlja da osniva naselja, održavajući rešenje o jednoj državi i rasnu diskriminaciju“, rekao je on.

  Abas je 2017. označio „godinom medjunarodnog priznanja države Palestine“ i rekao je da jedva čeka medjunarodnu mirovnu konferenciju u Parizu planiranu za 15. januar.

  Ranije u subotu Abasov portparol Nabil Abu Rudejne je istakao tri značajna dogadjaja za Palestince na kraju prošle i početkom ove godine – pomenutu rezoluciju SB UN, nedavni govor državnog sekretara Džona Kerija o sukobu u kom su oštro kritikovana jevrejska naselja i predstojeći skup u Parizu, kome se Izrael inače protivi.

  „Nema sumnje da ta dostignuća nose jasnu poruku, ne samo za Izrael, već takodje za narednu administraciju SAD koja kaže da je čitav svet jednoglasan u odbacivanju okupacije naselja i pobune protiv medjunarodnih odluka“, rekao je Rudejne, kako je prenela zvanična novinska agencija Palestinske uprave, Vafa (Wafa).

  On je izrazio nadu da će „svet koji postaje umoran od politike izraelske vlade i kršenja medjunarondog prava pomagati palestinskom narodu u toj borbi“ koja neće stati do slobode i nacionalne nezavisnosti.

  Rešenje o dve države bila je osnova direktnih mirovnih pregvora izmedju dva naroda za vreme nekoliko prošlih administracija SAD.

  U Trampovoj izbornoj platformi palestinska država se na pominje, a ambasador koga je odabrao za Izrael Dejvid Fridman ima čvrste veze s jevrejskim naseljima, navodi američka agencija.

  Izvor: Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com