Gradovi

AFP: Godišnjicu Kosova zamaglio suzavac u parlamentu

AFP: Godišnjicu Kosova zamaglio suzavac u parlamentu

PRIŠTINA – Osam godina nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, „haotične scene“ u kojima kosovski poslanici bacaju suzavac u parlamentu, teško da odaju utisak države koja uspešno funkcioniše, ocenjuje francuska agencija AFP.

Poslanik kosovske opozicione partije Samoopredeljenje Aljbin Kurti, međutim, smatra da su tako radikalne mere jedini način da se „spasi Kosovo“.

„Možda će ljudi biti malo šokirani, ali mislim da će većina razumeti da mora da je užasno teško za ovu zemlju, mora da postoji velika opasnost kada su ti poslanici primorani da preduzmu takve akcije“, rekao je Kurti za AFP u Prištini.

Od oktobra, Kurti i njegove kolege su gotovo paralisali parlament koristeći suzavac u protestima, a i policija je ispalila suzavac na njihove ponekad nasilne sledbenike na ulicama.

Ujedinjena opozicija oštro se protivi sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština, koji je Priština potpisala sa Beogradom uz posredovanje EU, a kritičari strahuju da će se time produbiti postojeće etničke podele na Kosovu i Metohiji i povećati ovlašćenja Srbije.

Za veliki broj demonstranata, koji su najavili predizborne proteste za sredu, 17. februar, kada se obeležava osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, sporazum je samo katalizator za akciju povodom niza pritužbi aktuelnih vlasti.

„Potpuno smo razočarani. Kosovo nije ono što smo sanjali da će biti“, istakao je za AFP IT dizajner Petrit Ramadani (32) koji, zajedno sa nekoliko drugih demonstranata optužuje vlasti za širenje korupcije, zaostali razvoj i zanemarivanje muslimanske većine na Kosovu i Metohiji, gde živi oko 1.8 miliona ljudi.

Oko 70 odsto muslimanskog stanovništva na KiM je mlađe od 35 godina, a većina njih žudi da ode u inostranstvo usled visoke stope nezaposlenosti koja, prema navodima Svetske banke, iznosi oko 40 odsto.

Nezavisnost Kosova još ne priznaje nekoliko zemalja, među kojima su i Srbija, Španija i Rusija, dok je njegovo pridruživanje EU i dalje daleka budućnost, navodi francuska agencija.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači je, međutim, rekao da je i dalje „pun nade“.

„Zemlja se menja, nismo savršeni, znam da moramo više da uradimo, ali napredujemo“, ocenio je on u izjavi za AFP istakavši da nema razloga za upotrebom nasilja jer je u pitanju područje Evrope, a ne Bliskog istoka.

On je ukazao na postignut napredak u pregovorima sa Srbijom radi normalizacije odnosa što je, kako navodi, pomoglo Kosovu da potpiše predpristupni sporazum sa EU u oktobru prošle godine.

Tači, koga optužuju za trgovinu organima i ubistva tokom i nakon sukoba na Kosovu, naglasio je i da su sporazumi između Beograda i Prištine postignuti uz punu saradnju EU i SAD, navodi AFP.

U letku kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je deljen na nedavnoj konferenciji u Prištini, navodi se da je to „super-dinamična zemlja“, bogata kafićima i filmskim festivalima u kojoj je zastupljen „harmonični“ i „raznovrsni spoj“ religija i jezika. Realnost je, ipak, komplikovanija što se jasno vidi u Kosovskoj Mitrovici gde most, koji čuvaju NATO snage, deli albansko i srpsko područje, navodi AFP.

Srpski deo grada pokriven je srpskim zastavama i prosrpskim i proruskim grafitima, a na jednom od njih napisano je „Kosovo je Srbija, Krim je Rusija“, dok je na drugom prikazan ruski predsednik Vladimir Putin kako odlazi dok je u pozadini Bela kuća u plamenu.

Predsednica Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović rekla je da Srbi sa KIM „gledaju ka Vladi Srbije“ kako bi se rešili svoje probleme.

Iako bi sporazum između Beograda i Prištine trebalo da pomogne srpskoj zajednici na KiM, Božović je istakla da su mnogi zbunjeni i zabrinuti zbog sprovođenja tog sporazuma

„Priština daje jednu verziju informacija, a Beograd kaže drugačije. Mogu vam reći poziciju srpskih državljana – očekuju mnogo od ovog sporazuma“, zaključila je Božović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh