Gradovi

Agencija IS: Iza napada u Turskoj stoje džihadisti

VAŠINGTON – Pripadnici Islamske države izvesli u petak bombaški napad u kome je stradalo devet osoba na jugoistoku Turkse, javila je Novinska agencija Amak, bliska džihadistima, navodi danas posmatračka organizacija SITE sa sedištem u SAD.

Za taj napad, izveden juče, Ankara je, inače, optužila kurdske ekstemiste, podseća AFP.

SITE navodi da je „unutrašnji izvor“ agenciji Amak rekao da su „borci Islamske države detonirali vozilo puno eksploziova ispred sedišta turske policije u Dijarbakiru na jugoistoku Turske“.

Ukoliko to bude potvrđeno, to bi bio prvi napad Islamske države u Turskoj, mada je prošle godine ta organizacija optužena za niz napada na kurdske aktiviste, turiste i istanbulski aerodrom, napominje francuska agencija.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je da je napad u petak izvela Kurdistanska radnička partija (PKK) koja svakodnevno uzima na nišan bezbednosne snage otkako je okončano primirje 2015.

PKK, za sada, nije ni potvrdila ni porekla da je odgovorna za napad.

U ranom jutarnjem napadu na sedište policije u Dijarbakiru, sa većinskim kurdskim stanovništvom, ubijeno je devet osoba među kojima dva policajca, dok ih je više od 100 ranjeno.

AP Photo/Mahmut Bozarslan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh