Gradovi

Aja Jung: BFI nudi komadić sreće svakome

BEOGRAD – Beogradski festival igre, koji se 13. put održava od 19. marta do 10. aprila, poudiće publici različite produkcije – od vrhunskog baleta do hip-hopa i ulične igre, a sve sa željom da posetici posle svake predstave ponesu komadić sreće u skladu sa ovogodišnjim sloganom „Sreća se igra“.

„Ovo je jedna od prvih edicija da smo uspeli da bukvalno sve što smo žleli da prikažemo, cak i neke produkcije na koje čekamo nekoliko godina, stavimo na program 13. Beogradskog festival igre“, rekla je u intervjuu Tanjugu direktorka BFI Aja Jung.

Ona je najavila gostovanje Holandskog plesnog teatra, koji publika vrlo dobro poznaje i čijem dolasku se jako raduje, ali i dolazak Dimitrija Spapajoana, koji je svetska zvezda ne samo zbog ceremonija otvaranja Olimpijskih igrara u Atini, Bakuu i Londonu, nego i zbog poslendnjih pozorišnih dela u kojima telo tretira kroz pokret I kao slikar scenu posmatra na specifičan način.

„Ja se lično jako radujem što nam dolazi trupa iz Barselone La Veronal koju smo pokušavali već nekoliko sezona da predstavimo beogradeskoj publici, zatim njujorški Complexions, danska trupa pozorišnog reditelja Kristijana Ingimarsona, što je takođe iskakanje iz koreografskog i plesnog okvira našeg efstivala, nešto što predstavlja fizički teatar na sasvim drugačiji način, jer je u pitanju rediteljska ruka koja ima priliku samo da sarđuje sa igračima“, istakla je Jung.

Ona je najavila da Jirži Kilijan dolazi ponovo u Beograd zbog svoje predstave „Istočna senka“, koja će se igrati u SC pred ograničenim brojem gledalaca zato što će svi biti na sceni u intimnoj pozorišnoj atmosferi.

Kilijan će biti Beogradu i zbog nagrade „Jovan Ćirilov“, koju je BFI ustanovio prošle godine i čiji je on prvi laureat, ali i zbog snimanja novog umetničkog filma.

Jung je istakla da je za festival vrlo važno što se umetnik poput Anželina Preljokaža, francuskog koreograf albanskog porekla koji je radio za parisku operu, Njujork siti balet, rado odazvao da svojim rečima zvanično otvori 13. BFI.

Jung je naglasila da svaka godina postavlja nove izazove I da ono što je misija BFI da uvek ide napred i iznova oduševljeva publiku i da se stalno dokazuje zbog publike I svetske pažnje.

„Festival teži da prikaze nove produkcije, da ulazi u koprodukcije i ima tu vrstu atraktivnosti tako da autori razmišljaju šta bi prikazali na Beogradskom festivalu igre i ono što imponuje u Beograd dolaze zvezde umetničke igre, da prate svoja dela, što pokazuje da se on nalazi u samom vrhu“, istakla je Jung.

Festival je tokom godina stekao vernu publiku, o kojoj Aja Jung kaže da je vrlo zahtevna, prati na internet i Akrama Kana i Pola Lajtfuta, pa čak i izlazi pred organizatore sa svojim željama, a pre samo 10 godina umetnička igra je bila na samoj margini kulturnih dešavanja u Beogradu.

„Ono što primećujem u svetu jeste da kada se pomene Beograd i BFI postoji ogromna doza poštovanja i zaintersovanosti pa nas često pitaju sta ćemo predstaviti, na primer 2017. da li smo zainteresovani da 2018. dovedemo ovu ili onu trupu. Beograd je zaista postao važan u biografiji trupa, igrača i koreografa“, dodala je Jung.

Ono što je važno jeste da se program BFI ne pravi iz jednog selektorskog pera, u smislu da su predstave po istom kalupu ili

modelu.

„Još uvek imamo hrabrost da predstavimo i autore koji su etablirani i sasvim mlade koji se bojažljivo probijaju, i sasvim različite produkcije. Kod nas se može videti i nešto što je baletska estetika i igra na špic patikama, što je virtiuoznost vezana za najbolji balet kao što nudi Komapnija Drezden Frankfurt ili njujorška kompanija koja predstavlja prefektna tela i tehniku dovode do savršenstva. S druge strane imate fizicki teatar, hip-hop i uličnu igru. U tom miksu je uspeh festival“, ocenila je Jung.

Zahvaljujući festival, savremena igra vise nije nešto apstraktno, ali je, primećuje Jung,najmanji pomak je učinjen u baletskim kućama.

„Zahvaljujući BFI u Beograd je došla i Mari Klod Pjetragala, Pol Lajtfut i Jirži Kilijan i dali su neka svoja dela koja su naše trupe izvodile. Žao mi je što se u tom pravcu nije razvijalasaradnja i hrabrost naših baletskih kompanija. Ipak smo svedoci da se na toj paralelnoj sceni dešavaju pomaci i da su se upravo koreografi koje je predstavio BFI – Edvard Klug, Gaj Vajcman, Jasmin Vardimon, vraćali u Beograd i radili sa našim igračima“, rekla je Jung.

O slogan ovogodišnjeg festivala, Aja Jung kaže da ta sreća, koja se igra, ima više značenja.

„Ono sto smo mi želeli programom jeste da svako ponese neki komadić sreće nakon svake predstave i da svima bude mnogo bolje”, zaključila je Jung.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh