• Gradovi

  Akcija o značaju preventivnih pregleda u otkrivanju raka dojke

   

  Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovalo je u subotu akciju u Beogradu u cilju edukovanja javnosti o toj bolesti i značaju preventivnih pregleda.

  Uz slogan „Pokreni svest, misli na sebe“ članice Udruženja su na taj način obeležile Svetski dan borbe protiv raka dojke, bolesti od koje svakog dana u Srbiji umru po četiri žene.

  Žene obolele i lečene od raka dojke i lekari su posetiocima tržnog centra Big fešn objašnjavali šta su faktori rizika za nastanak te bolesti na koje se može uticati i koliko su važni redovni pregledi i odaziv na skrining.

  Predsednica Udruženja Domina Spasić je kazala da je rak dojke izlečiva bolest i da što se ranije otkrije to je veċa šansa za izlečenje.

  „Želimo da ukažemo da sve sumnjive pojave u dojci zahtevaju neodložan odlazak lekaru u cilju pravovremene dijagnostike. Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva“, rekla je ona.

  Istakla je da članice Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“, osnovanog 2010. godine, svakodnevno daju informacije, psihološku i iskustvenu podršku obolelima.

  „Zalažemo se da se o trošku Republičkog fonda za zdravstvo obezbede rukavice i rukave za žene koje su kao posledicu raka dojke dobile limfedem ruke, kao i banjsko lečenje za žene koje su zbog karcinoma ostale bez dojke“, kazale je Spasić.

  Lekarka Ljilana Lazić je ukazala na značaj fizičke aktivnosti i zdravog načina života u prevenciji obolevanja.

  „Ovakve akcije su važne da se ženama ukaže da su odgovorne za svoje zdravlje i mogu mnogo da učine da se na vreme jave lekaru i dobiju najbolju terapiju za izlečenje“, rekla je ona.

  Savete o zdravom načinu ishrane davao je nutricionista Aleksa Rašević koji je upozorio da se veliki broj obolelih odlučuje za pogrešne dijete koje im dodatno narušavaju zdravlje.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com