• Šumadija

  Akcija „Selu u pohode“ u Bukorovcu

  Posvećena je i pažnja nepokretnim licima, dok je Centar za socijalni rad obezbedio humanitarne pakete za najsiromašnija domaćinstva.

  Pored toga, pripadnici Vatrogasno – spasilačke jedinice SUP-a i Saobraćajne policije održali su praktično predavanje o bezbednosti u saobraćaju, ali i opasnostima od požara na otvorenom prostoru.

  Akcija se realizuje zahvaljujući Crvenom krstu, lokalnoj samoupravi, Institutu za javno zdravlje i Hitnoj medicinskoj pomoći.

  Selo Bukorovac je tipična demografska slika Srbije, odnosno većina stanovništva je starije životne dobi.

  U ovdašnjoj školi desetine meštana koji su se odazvali akciji „Selu u pohode“ pretežno je starije životne dobi. Kažu da im je odlazak kod doktora u grad naporan, pa se prilici da ih kompletno ekipe lekara pregledaju podjednako u Bukorovcu raduju svi.

  Najmlađi su prošli pregled stomatologa. Stariji su bili u prilici da provere šećer u krvi, pritisak, obave pregled kod interniste, ali i da kontrolišu čula.

  Zdravlje ljudi na selu, zahvaljujući načinu života, kretanju i čistom vazduhu nešto je stabilnije u odnosu na vršnjake iz grada, međutim, većini starijih stanovnika Bukorovca utvrđen je povišen nivo šećera u krvi.

  Cilj akcije „Selu u pohode“ je da se seoskom stanovništvu ukaže pažnja i pomogne u sredinama koje su udaljene od gradskih institucija. Namera je da se Ustanove pretvore u prijatelje, a ne administrativne zgrade.

  Crveni krst, u saradnji sa Savetima mesnih zajednica, osnovnih škola, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave planira da proširi realizaciju na terenu, pa je ove godine planirano sedam pohoda selima u okolini Kragujevca.

  Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com