Gradovi

Akcioni plan antikorupcijske strategije se ne sprovodi dobro

Akcioni plan antikorupcijske strategije se ne sprovodi dobro

BEOGRAD – Akcioni plan za sprovođenje antikorupcijske strategije, usvojene pre dve godine, ne sprovodi se očekivanom brzinom, zaključak je Alternativnog izveštaja o borbi protiv korupcije, koji su zajednički sačinili Udruženje tužilaca Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i BIRN.

Potpredsednica Programskog saveta Udruženja tužilaca Srbije Marina Matić rekla je da postoji određeni napredak u sprovođenju antikorupcijske strategije, kada je u pitanju pravosuđe, da je ostvarena puna nezavisnost, odnosno samostalnost i transparentnost u budžetskim ovlašćenjima, li da je neophodna priprema Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca za sprovođenje budžeta.

Istakla je da ni policija ni tužilaštvo nisu dovoljno proaktivni, da im nedostaje zajednički pristup tokom rada, te da nemaju dovoljno sredstava za borbu protiv korupcije.

Istraživač BCBP Saša Đorđević naveo je da je za policijsku oblast realizovano samo 10 odsto aktivnosti.

Napredak je načinjen u zaokruživanju strateškog i pravnog okvira rada policije na suzbijanju korupcije i Dorđević očekuje da će tokom ove godine biti daljeg napretka, jer je usvojen novi Zakon o policiji.

Koordinatorka programa BIRN Tanja Maksić istakla je da je, iako je reč o krovnom antikorupcijskom dokumentu, medijsko izveštavanje bilo skromno i da je u vreme usvajanja Strategije objavljeno svega 25 tekstova.

Prema njenim rečima, najveći broj tekstova objavljen je u štampanim medijima, nešto manje u agencijama, dok elektronski mediji sa manje pažnje izveštavaju o ovoj temi.

„U odabranom roku najveći broj tekstova objavili su list Blic i novinska agencija Tanjug“, rekla je Maksić.

Prema njenom mišljenju, analitički tekstovi gotovo da potpuno izostaju, dominira faktografija, i to u kratkim formama vesti i izveštaja i navodi da je o toj temi objavljena samo jedna analiza, u nedeljniku NIN, kao i tri intervjua.

Maksić kaže i da je izveštavanje uglavnom neutralno, ili pozitivno intonirano, zahvaljujući većini institucionalnih izvora, a da sedam negativno intoniranih tekstova potiču od nevladinog sektora, ili Agencije za borbu protiv korupcije.

Prezentacija Alternativnog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana antikorupcijske strategije deo je projekta „Jačanje spoljnog nadzora u sprovođenju antikorupcijske strategije“, koji podržava Agencija za borbu protiv korupcije sredstvima Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Preview

MATIC I MAKSIC

Slide

MATIC MAKSIC I DJORDJEVIC

Slide

MATIC MAKSIC I DJORDJEVIC

Slide

MAKSIC I DJORDJEVIC

Slide

MAKSIC I DJORDJEVIC

MATIC I MAKSIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh