• Gradovi

  Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 smernice za reforme

  BRISEL – Ministri spoljnih poslova EU pozdravili su danas značajne reforme koje je Srbija sprovela prošle godine a koje su dovele do otvaranja prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU ocenivši kao pozitivno to što je Srbija podnela akcione planove za poglavlja 23 i 24 – o vladavini prava i osnovnim slobodama.

  Ti akcioni planovi će, kako se navodi u zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU, biti „jasne smernice za buduće reforme i solidne rezultate u tim oblastima“.

  Napredak u ovim poglavljima treba da bude učinjen paralelno sa napretkom u pregovirma u celini.

  „Savet ministara EU ohrabruje Srbiju da iskoristi pozitivan zamah i intenzivira zakonodavne reforme i njihovu efikasnu primenu u ključnim oblastima reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobode izražavanja i medija“, navode ministri EU.

  Naročita pažnja, kako se kaže, treba da bude posvećena punom poštovanju osnovnih prava, uključujući zaštitu najranjivijih grupa, posebno Roma, kao i efikasnoj primeni zakona o zaštiti manjina.

  Savet pozdravlja to što je Srbija već predala predviđena strateška dokumenta i napominje da je napredak neophodan i u oblastima nezavisnosti demokratskih institucija, javne administracije, kao i razvoja funkcionalne tržišne ekonomije i poboljšanja poslovnog okruženja.

  U zaključcima šefovi diplomatija EU takođe pozdravljaju značajan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, naročito sporazume postignute 25. avgusta i pozivaju Srbiju da brzo primeni svoj deo sporazuma i konstruktivno se angažuje „sa Kosovom na formulisanju i primeni budućih sporazuma“.

  Srbija, kako poručuju ministri EU, treba da održi „aktivno i konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije sa Kosovom, gde je načinjen značajan napredak, naročito postizanjem sporazuma 25. avgusta“.

  Savet će, kako se kaže, nastaviti pomno da prati kontinuirano angažovanje Srbije u pravcu vidljivog i održivog napretka u normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući primenu svih dosad postignutih sporazuma u dobroj veri, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave evropski put i izbegavaju da se uzajamno blokiraju.

  Savet podseća i da napredak u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom u okviru poglavlja 35 treba da se ostvaruje paralelno sa napretkom u pristupnim pregovorima Srbije, u skladu sa pregovaračkim okvirom.

  Ministri spoljnih poslova takođe sa zadovoljstvom konstatuju povećani konstruktivni angažman Srbije u regionalnoj saradnji i dodaju da Srbija treba da nastavi jačanje dobrosusedskih odnosa.

  Savet takođe poziva Srbiju na progresivno usklađivanje sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom u skladu sa pregovaračkim okvirom.

  AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com