• Ekonomija

  Akcize povećane, čekamo da vidimo cene

  gorivoFoto: Anadolija

  Gorivo ne bi trebalo odmah da poskupi, s obzirom da su naftne kompanije najavile da neće automatski podići cene zbog veće trošarine (akcize) koja (pa još uz na nju plaćenini pdv ) ulazi u maloprodajnu cenu. Cena nafte na svetskom tržištu je na najnižem nivou u proteklih 10 godina a domaći naftaši kažu da će u januaru „snimati situaciju“.

  Vraćena „pretplata“

  Građani će januarske račune za električnu energiju plaćati 150 dinara više, budući da će se naplaćivati i taksa za javne medijske servise RTS i RTV u iznosu od 150 dinara. Javni medijski servisi će se u narednih godinu dana finansirati delom iz taksi, delom iz republičkog budžeta, za šta će biti izdvojeno četiri milijarde dinara.

  Akciza za bezolovni benzin povećane su sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za gasna ulja sa 50 na 54 dinara.

  Možda su cene, bar na mesec dana, „zakucane“ na benzinskim stanicama ali trgovci nisu obećali ništa slično. A i tamo ima podosta promena sa Novom 2016.

  Akcize na bezalkoholna pića su veće za dva procenta, a neće se više plaćati samo na jaka alkoholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto (sajderi, brizeri i sl.), a najviše 15 odsto alkohola.

  Akciza se plaća i na sve vrste piva, izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

  Izmenama Zakona o akcizama uvedene su akcize na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru.

  Taj namet je, kako se navodi u obrazloženju, uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

  Akciza na rakije od voća, grožda ili vino su 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316, umesto 309,23 dinara.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com