Politika

„Ako je Kosovo uslov za EU, onda ništa“

predsednik Srbije Tomislav NikolićFoto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Slušamo uveravanja iz Evrope da to nije uslov. Ako će to biti uslov za nase članstvo u EU, ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti državu u 34 poglavlja. Ali ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti rešeno u skladu sa prištinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako teško biti snaći se u svim poglavljima„, rekao je Nikolić u intervjuu listu „Danas“.

Prema njegovim rečima, EU, kao u slučaju migrantske krize, pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prištine.

„Pokazuje sa jedne strane izuzetan uticaj na Srbiju, a sa druge strane nemoć prema zahtevima Prištine, i to je ono što me čudi i zabrinjava“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da „ne znamo kako je praktično zamišljeno poglavlje 35, ali ni kako će da izgleda zatvaranje poglavlja pravno obavezujućim sporazumom„.

To nisam video ni u nacrtu, niti sam čuo u bilo kakvom razgovoru sa komesarima, koji su govorili da nas to čeka i da na to budemo spremni i da Evropa od toga ne može da odustane, jer je to zahtev Nemačke„, kazao je Nikolić.

Zajednica srpskih opština, istakao je predsednik Srbije, treba da bude formirana, to je potpisano u Briselu, „ali sad su u Prištini videli da to u stvari predstavlja put da Srbi imaju svoju celinu na svojoj teritoriji i mnogo prava i odatle tvrdnje da to nije u skladu sa njihovim ustavom“.

Šta ćemo sada, ako smo potpisali taj sporazum iz Brisela? Ako ga sa prištinske strane stave pod znak pitanja, što ga ne bi stavili i sa srpske strane, odnosno, kako ćemo dalje da pregovaramo, ako nemamo zajednicu srpskih opština. To ce biti jako teško i tu će Aleksandar Vučić da bude na velikom ispitu„, rekao je Nikolić.

Na pitanje da li veruje da će Specijalni sud za Kosovo zaista da sudi ratnim zlocincima, Nikolić kaže:

Verujem da će da sudi, ali ako me pitate da li će da presuđuje i donosi odluke i kazne, u to nisam previše uveren. Još nisam video neki sud, koji je sudio istim kriterijumima, istim aršinima Srbima, Albancima, Hrvatima. Uostalom, to se po broju osudenih i po visini kazne apsolutno jasno vidi, tako da nisam siguran“.

Nešto što me apsolutno nagoni na to, to je tragicna sudbina Olivera Ivanovića. Mislim da će neko u sudu koji je formiran u Hagu morati da pravi neku ravnotežu, pa da će neko od Albanaca morati da bude osuđen, ili je možda Oliver Ivanović, da bi se umirili Albanci, doživeo da bez dokaza bude osuden i da sudija kaže da nema dokaza i da je on to morao da zna ili je znao ili je morao znati, tako je rekao bih, u izreci rečeno„, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija u slučaju Ivanovića može da podigne svoj glas, da razgovara sa svim državama u svetu, sa prijateljima i organizacijama i sa onima koji su nam manje prijatelji.

„Ali da promeni odluku, teško. Srbija nije uspela da promeni nijednu odluku, koja je bila protiv nje i njenih građana, pa tako neće biti ni sa ovom„, rekao je Nikolić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh