• Novosti online

  Ако Макрон и Меркел нису убедили Приштину, шта ми да кажемо?

  НОВИ САД Штета од такси које је Приштина увела на робу из централне Србије је огромна, и у економском и у политичком смислу, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

  „У политичком смислу та одлука је потпуно блокирала процес политичких преговора, а у економском смислу на дневном нивоу се губи милион евра за нашу привреду и привреднике, наше извознике и мале произвођаче, који су пласирали робу на Косову”, рекао је Љајић у Новом Саду, где је обишао новоизграђену бициклистичку стазу, преноси Танјуг.

  Он је констатовао да ни немачка канцеларка Ангела Меркел ни француски председник Емануел Макрон нису успели на састанку у Берлину да убеде Приштину да укине таксе.

  „Онда шта више да кажемо”, рекао је Љајић.

  Љајић је рекао да је, како је навео и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи, „процветао шверц”.

  „Али, ко шверцује? Не шверцује сигурно неки трговац из Новог Сада, шверцују наравно албанцки трговци или увозници, који ту робу вероватно превозе или из Албаније или из Македоније или из Црне Горе. Ради се о нашој роби која се потпуно легално превози и продаје на тим тржиштима, а онда албански трговци или увозници ту робу шверцују”, рекао је Љајић.

  Љајић је додао да „лопта није у нашем дворишту”.

  „Ми трпимо огромну штету и тражимо да се те таксе повуку као услов за наставак политичких преговора, а свакако и нормализације економских односа”, поручио је министар.

  Он је подсетио и на иницијативу председника Србије Александра Вучића о стварању заједничког економског простора.

  „Да укинемо све баријере, да имамо слободни проток и роба и људи, и капитала и на тај начин допринесемо стабилизацији не само економској већ и политичкој овог простора”, поручио је Љајић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com