Analize I Kolumne

АКПА тражи да Уставни суд привремено забрани избор нових чланова Високог савета судства и Државног већа тужилаца

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) је данас поднео иницијативу за оцену уставности одредбе Закона о Високом савету судства која онемогућава преко 400 новоизабраних судија да учествују на изборима за кандидата за члана Високог савета судства (ВСС) из реда судија и затражио да Уставни суд наложи забрану спровођења ових избора до коначне одлуке Уставног суда, којим поводом је одржана данашња конференција за новинаре.

Чланови ВСС су председник Врховног касационог суда, министар надлежан за правосуђе, председник одбора за правосуђе Народне скупштине, шест судија и по један представник професуре и адвокатуре. Мандат изборних чланова траје 5 година и у наредна три месеца би требало да се спроведе поступак избора кандидата за следећи сазив. Шест кандидата који представљају судије у овом независном телу бирају њихове колеге судије. Међутим, немају све судије право гласа у овом поступку

“АКПА сматра законску процедуру дискриминаторском, неуставном и противном начелима судијске независности и међународним стандардима, јер елиминише из овог процеса оне судије које су на тзв. пробном трогодишњем мандату” навео је судија Синиша Трифуновић. Он је додао да ВСС као независан орган који треба да штити судство и судије од непримерених утицаја неће моћи да гарантује њихову независност уколико не буде имао легитимитет, те да све судије у Србији морају имати једнака права како би се свим грађанима гарантовала једнака правна заштита. “Први посао министра правде у новом мандату треба да буде предлагање Народној скупштини измене овог Закона како би се дискриминаторско решење, које не постоји нигде у окружењу, уклонило из правног система, те жеља АКПА није блокирање изборног процеса већ његово регулисање на уставно-правно прихватљив и демократски начин”, додао је Трифуновић.

Илустративан је и пример Првог основног суда у Београду, као највећег суда у Републици Србији, у коме судијску функцију обављало 152 судија од којих 66 судија приви пут изабраних на трогодишњи мандат, из чега произлази да 43% судија овог суда немају право учешћа у изборном процесу.

Уставну иницијативу која се односи на идентичну одредбу Закона о Државном већу тужилаца и привремену забрану спровођења избора у тужилаштвима представио је Стефан Петровић, заменик Првог основног јавног тужиоца у Београду. “Уколико би се избори за изборне чланове Државног већа тужилаца, одржали на данашњи дан, на територији Београда, укупно 35% заменика јавних тужилаца основних јавних тужилаца не би имало право гласа. И ситуација на територији Републике Србије је још критичнија. Од укупно 439 заменика ЈТ у основним тужилаштвима, 203 заменика у основним јавним тужилаштвима је изабрано на период од 3 године, што у процентима значи да 46% заменика у основним тужилаштвима у Србији, нема право гласа, скоро половина заменика”, навео је Петровић и закључио да би резултати овако спроведених избора за чланове ДВТ били нелегитимни и не би пројектовали праву изборну вољу носилаца јавнотужилачке организације.

Предлог за повећања плата

Судија Дејан Миловановић је указао на проблем преоптерећености парничних одељења Првог основног суда у Београду и Трећег основног суда у Београду која је изазвана специфичном месном надлежношћу ових судова и подношењем тзв. масовних тужби против пословних банака. “Доводи се у питање право на суђење у разумном року, због чега трпе и грађани и држава”, навео је Миловановић, и позвао на изналажење решења овог проблема, по угледу на пилот пресуде Европског суда за људска права или увођење колективних тужби. Предложио је, у име АКПА, да се судијама које поступају у парничним материјама ових судова повећају плате јер постоји очигледна.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh