• Novosti online

  Активност кинеских фабрика порасла у априлу

  Активност кинеских фабрика порасла је у априлу упркос тарифном рату са Вашингтоном, показала су два истраживања објављена данас, што су нови знаци да је успоравање друге највеће светске економије можда дотакло дно и да креће узлазном линијом.

  Фабричка активност је у априлу слабије порасла у односу на претходни месец, али је била боља него у фебруару, када су показатељи о производњи пали на трогодишњи минимум, извештава агенција АП, преноси Танјуг.

  „Најгоре успоравање кинеске привреде с краја 2018. и почетка 2019. године је завршено”, навео је у извештају Бил Адамс из групације за финансијске услуге ПНЦ.

  Месечни индекс менаџера набавке, који израчунава магазин Кајксин, износио је у априлу 50,2 поена у односу на мартовских 50,8 поена на скали од 100 бодова.

  С друге стране, априлски индекс фабричке активности који објављује државна Кинеска федерација за логистику и куповину износио је 50,1 поен, незнатно изнад линије од 50 бодова, што указује да се активност убрзава.

  Кинески економски раст је остао стабилан у прошлом кварталу на 6,4 одсто међугодишње. То је улило наду да су напори Пекинга да преокрене тренд економског успоравања кроз повећање државне потрошње и банкарских кредита уродили плодом.

  Аналитичари, међутим, упозоравају да се друга најјача економија света још увек суочава са притисцима због пада потрошачке тражње у земљи и иностранству.

  Оба данашња извештаја указују „на још увек слаб раст извоза”, изјавио је Џулијан Еванс-Причард из компаније „Кепитал Економикс”.

  Извоз Кине у Сједињене Државе, које су њено највеће инострано тржиште, погођен је због повећаних тарифа на увоз кинеске робе вредне 250 милијарди долара које је увео амерички председник Доналд Трамп због технолошке политике Пекинга.

  Амерички и кинески преговарачи састају се ове недеље у Пекингу ради наставка трговинских преговора с циљем окончања спора.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com