Novosti online

„Ал Шабаб” поставио бомбу у сомалски авион?

Вероватни узрок експлозије у путничком авиону „ербас 321” сомалске компаније „Дало ерлајнз”, која се десила на лету из Могадиша у Џибути у уторак, је бомба, а сумња пада на терористичку групу „Ал Шабаб” која делује у Сомалији, преносе западни медији незванична сазнања из анонимних извора блиских властима САД. Тешко оштећени авион, у којем су била 74 путника, искусни српски пилот Владимир Водопивец (64) успео је да врати на аеродром у Могадишу. Експлозија је пробила рупу на десној страну трупа, тачно изнад корена крила, односно резервоара са горивом.

Како агенција Ројтерс сазнаје из америчких извора, у овом тренутку ипак не постоје јасни материјални докази који би недвосмилсено указали шта се десило, нити је нека терористичка група прихватила одговорност за покушај обарања путничког авиона. „Фокс њуз” наводи да америчке савезне власти пажљиво прате истрагу овог инцидента. Истиче се да је безбедност на аеродрому у Могадишу, имајући у виду ситуацију у Сомалији где се терористичке групе појављују на домаку аеродрома, увек на високом нивоу. Осим Сомалаца о бебедности се старају Турци који управљају аеродромом, службеници Уједињених нација и Афричке уније и амерички саветници.

„Гардијан” наводи да ће, ако се испостави тачна претпоставка о умешаности „Ал Шабаба” у овај терористички акт, то значити да је ова група значајно променила досадашњу тактику. Овај британски лист анализира фотографије и снимке оштећења авиона, које су снимили путници, и истиче став експерата да у том делу трупа не постоје делови авиона који би се могли запалити или експлодирати. У неким извештајима наводи се да би боце са кисеоником, намењене за дисање путника управо у случају пада притиска због попуштања трупа авиона, могле бити узрок инцидента.


(Фото Бета-АП)

„Експерти за безбедност кажу да би такве боце пре могле да се запале него да експлодирају. Фотографије не показју значајнија оштећења на панелима изнад путника где се такве боце уобичајено налазе”, наводи „Гардијан”.

Приликом детонације из авиона је испао, односно због промене притиска буквално је исисан, путник који је седео на месту на којем се догодила експлозија. Реч је о мушкарцу старом 55 година, а његово тело пронађено је 30 километара од Могадиша. За сада нема доказа за тезу да је реч о акцији бомбаша самоубице.

Експлозија се догодила на висини од око 3.000 метара, па разлика спољног и притиска није била тако велика. Да се детонација догодила на крстарећој висини лета од око 10.000 метара вероватно је да би се авион распао у ваздуху. Према неким претпоставкама, ако је реч о темпираној бомби, до експлозије је дошло на релативно малој висини због кашњења авиона у поласку.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh