• Gradovi

  Alarmantno mala zastupljenost žena u odlučivanju u lokalnim sredinama u Srbiji

   

   

  Alarmantno je mali broj žena u odlučivanju u lokalnim samoupravama u Srbiji, dok je broj žena veći od broja muškaraca na izvršilačkim radnim mestima, navela je stručna služba zaštitnika gradjana na skupu u Kragujevcu.

  Istraživanja zaštitnika gradjana iz 2017. godine u 143 jedinice lokalne samouprave pokazalo je da su žene predsednice opština samo u osam odsto slučajeva.

  Zastupljenost žena pada kako pozicija u donošenju odluka raste.

  Posebno je alarmantno odsustvo učešća žena na mestima odlučivanja u lokalnim sredinama, odnosno u mesnim zajednicama.

  U ukupno 3.417 saveta mesnih zajednica u Srbiji zastupljenost žena je ispod 10 odsto, a žene su predsednice u svega pet odsto slučajeva.

  „Mesne zajednice su mesta gde se donose životne odluke i vrlo je zabrinjavajuće da žene u tim odlukama koje se najneposrednije tiču i njih i njihovih porodica učestvuju sa tako malim procentom“, rekla je novinarima Nataša Jović iz stručne službe zaštitnika gradjana.

  Ona je rekla da ti podaci govore da je i dalje prisutan snažan tradicionalni odnos prema ženama i njihovom učešću na mestima odlučivanja.

  „Žene su nam govorile da se njihovi muževi ne bi složili, jer kažu šta će žene u politici, a i one same govore da ne žele time da se bave zbog obaveza koje imaju“, rekla je Jović.

  Učešće žena s invaliditetom i Romkinja je još manje, navela je Jović, jer su samo dve žene s invaliditetom na pozicijama imenovanih i postavljenih lica, a Romkinja na tim mestima uopšte nema.

  Samo sedam žena s invaliditetom su odbornice u lokalnim skupštinama, a tek dve Romkinje su na tom mestu, dok je samo jedna Romkinja članica gradskog veća.

  Jović je kazala da zaštitnik gradjana podržava rešenje da se zakonski propiše obavezan broj žena u svakom organu republičkom ili lokalne samouprave, kao što je to slučaj sa skupštinama gde se zakonska obaveza poštuje.

  Podaci ukazuju na nedostatke rodnih politika kao na to da su mehanizmi za rodnu ravnopravnost samo „na papiru“ i u velikom broju slučajeva se ne bave poslovima za koje su osnovani, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja zaštitnika gradjana u Kragujevcu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com