• BG

  Вучић: Албанци без компромиса немају ништа, притисци не помажу

  Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, преноси Танјуг.

  ​Скот: Свеобухватно решење да укључи међусобно признање

  Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот рекао је да би „свеобухватно решење косовског питања требало да укључи међусобно признање”.
  Он је нагласио да то пише и у писму, које је председник САД Доналд Трамп упутио председнику Србије Александру Вучићу, преноси Танјуг.„Даље све зависи од вас”, поручио је Скот. Скот је то казао за телевизију Прва, коментаришући најављени састанак у Берлину 29. априла на који је позвано државно руководство Србије.

  „И међународна заједница и Немачка, САД, Француска, морају да знају да, без компромиса, притисци не помажу”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

  О двоструком суверенитету: Ништа од тог посла!

  Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србији није понуђено ништа слично идеји о двоструком суверенитету на северу КиМ,па се тако нешто неће десити ни у Берлину, преноси Танјуг.

  „Подељени суверенитет је увек нешто што је проблематична правна категорија, а тзв. двоструки суверенитет – не знам шта то значи. Али, нико ми то није рекао, нико нам то није понудио и тако нешто се неће догодити ни у Берлину”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

  Навео је да је то измислила једна албанска новина.

  „Али, то измисли једна албанска новина и онда после 15 дана да разглабамо о томе. Шта да радите. Нема ништа од тог посла”, рекао је Вучић.

  Хоће да на Косову формирају генерације Срба које неће интересовати везе са Србијом

  Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је један од основних циљева неких у међународној заједници, првенствено на Западу, да се на Косову и Метохији формирају неке будуће генерације Срба које неће бити заинтересоване за везе са Београдом и Србијом.

  Обраћајући се новинарима после пријема које је приредио за групу Срба са севера Косова који су пешице стигли у Београд, Вучић је оценио да је највећи проблем косметских Срба што морају сваког дана да објашњавају да је немогуће да их натерају на прекидање веза са Београдом и Србијом, преноси Бета.

  Он је казао да је пред Србијом „важан период” по питању Косова и Метохије с обзиром на његове предстојеће састанке у Пекингу и Берлину, али не и „одлучујући”.

  „Постоје притисци да Србија учини додатне уступке према косовским Албанцима како би се отворила додатна могућност за дијалог.

  Лично сам изложен захтевима да ми нешто учинимо како би они повукли противправне таксе а замислите шта би се десило да смо ми њима увели таксе”, казао је председник Србије.

  Вучић је казао да ће у Пекингу разговарати са председницима Русије и Кине којима ће како је рекао, указати да косовски Албанци нису испунили обавезу из Бриселског споразума о формирању ЗСО, да су увели најпре таксе од 10 а затим и од 100 одсто на увоз робе из централне Србије, као и да су донели платформу која је „директно против дијалога” али и фомирали војску „што је у супротности чак и са њиховим Уставом”.

  Говорећи о предстојећем мини самиту у Берлину на коме ће учествовати лидери Западног Балкана, укључујући и представнике Приштине, Вучић је казао да ће Србија на том скупу изнети своје ставове који су како је навео, „јасни и недвосмислени”.

  „Србија ће се цивилизованим методама борити за себе. Чекали смо шест месеци не уводећи реципрочне мере Приштине али директно противправно деловање Србија не може до века да трпи без одговора и то ћу рећи Макрону и Ангели Меркел. Имамо поверења у њихову одговорност и верујемо да ће добро разумети шта се збива у региону и да скуп у Берлину неће бити прилика да различити неодговорни људи добију прилику за неозбиљне наступе”, казао је Вучић.

  У два наврата сам нудио обезбеђење Оливеру Ивановићу, он је те предлоге одбио

  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу, који је убијен у Косовској Митровици 16. јануара 2018. године, у два наврата нудио „различите врсте” обезбеђења али да је Ивановић те предлоге одбио, преноси Бета.

  Вучић је на конференцији за новинаре у Председништву Србије рекао да је Ивановићу предложио да неки од припадника Жандармерије буду „скинути” из те јединице и пребачени на Косово како би га обезбеђивали али да је лидер ГИ СДП то одбио наводећи да се не осећа лично угроженим.

  „За то имам сведоке у Ивановићевој најближој породици”, рекао је Вучић након пријема за Србе се севера Косова који су пешице стигли у Београд како би присуствовали сутрашњем митингу „Стоп насиљу” у оквиру кампање „Будућност Србије”.

  Он је на конференцији за новинаре приказао документ са печатом „Тужилаштва Републике Косова” који садржи изјаву Раде Трајковић као сведока у истрази у убиству лидера ГИ СДП а у којој је навела да су Ивановића „стално пратиле” српске безбедносне службе.

  „Због њеног сведочења су Недељко Спасојевић и Марко Рошић у притвору. Или лаже Рада Трајковић, или њихов специјални тужилац Суљ Хоџа, мада не бих искључио ни да обоје лажу”, казао је Вучић.

  Да Бог поживи овакву опозицију, нема бојазни за Србију

  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је опозиција за четири месеца своје кампање и протеста успела да смањи сопствено бирачко тело за 50 одсто, што јасно показује њихову стручност.

  „За то је потребно специфично мајсторство, мора да сте толико неталентовани и да толико не разумете свој народ… Ја такве геније нисам видео у животу. Да их Бог поживи у опозицији на политичкој сцени још много година, нема бојазни за будућност Србије”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

  Коментаришући то што су активисти Савеза за Србију и данас блокирали Трг Републике, где се обављају радови на реконструкцији, Вучић је рекао да грађани неће још дуго трпети терор мањине.

  „Добро је да људи виде шта они раде и да виде кад неко уређује Београд, кад има новац да инвестира, да то њима не одговара, да желе да сруше све добро и вредно у Београду и да га финансијски оштете”, рекао је Вучић.

  Он је додао да ће трошкови морати да буду плаћени од новца грађана.

  Упитан о најави опозиције да ће правити спискове људи који су запослени у локалним самоуправама, Вучић је рекао да тако изгледају њихове блокаде и забране окупљања.

  „Мислим да се њих нико не плаши”, истакао је Вучић.

  Он је навео да нема проблема да опозиција спроведе у план и своје „фашистичке идеје” о блокадама путева, али да ће све блокаде бити пробијене и да сутрашњи митинг неће почети све док и последњи човек не стигне испред парламента.

  „Не може један фашистички лидер и два тајкуна да малтретирају целу Србију, не може 10 одсто да малтретира 90 одсто грађана”, рекао је Вучић.

  „Замислите шта би тек радили да су на власти… Жуте траке би нам стављали свима”, додао је.

  Поновио је да је то фашизам, али да је то људима, каже, тешко објаснити, јер тога у Србији никада није било.

  Упитан о увредама представника опозиције које износе на његов рачун, Вучић је рекао да је такве увреде слушао и са протеста у Београду 13. априла, али да му оне не сметају и да је чак и поносан кад га такви људи вређају.

  Рекао је и да нема проблем да се опозиција окупља сваки дан, да сваки дан „може да им буде дан Д”, ако то раде у складу са законом.

  Истиче и да у парламенту треба да се одвијају разговори између власти и опозиције.

  „Ми идемо на изборе, они иду на изборе, онда у парламенту разговарамо”, рекао је Вучић и додао да ту може да се разговара о свему, па и о изборним законима, који су „они доносили”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com