• Gradovi

  Albanija i Kosovo – put džihadista

  isil-is-islamska-drzava-islamisti-dzihadisti-gornja-maoca-brcko-zastava-1423172133-614327.jpg

  TORINO – Džihadistička ostrašćenost među stanovništvom albanskog govornog područja sve više izaziva zabrinutost evropskih i američkih antiterorističkih službi, a mreže albanskih džihadista regrutuju sledbenike među albanskom dijasporom u Evropi, uključujući i Italiju, prenosi danas torinski list „Stampa“.

  U tom kontekstu, Kosovo u Evropi ima najviši broj boraca koji ratuju u Siriji proporcionalno broju stanovnika, dok džihadisti albanskog porekla zauzimaju visoke položaje među islamističkim milicijama, ističe italijanski list.

  Koreni ovog problema potiču iz 1990-ih godina prošlog veka, kada je Balkan postao pogodno tlo za osvajanja i širenje vehabizma.

  Iako su prvobitno stigli da bi pružali humanitarnu pomoć u konfliktima tog doba, saudijske, kuvajtske i ustanove drugih zalivskih zemalja stvorile su mrežu džamija i centara za verske studije čiji je pravi cilj bio širenje militantne interpretacije islama među lokalnim stanovništvom, navodi „Stampa“.

  To je naišlo na dobar prijem među najmlađima, pogođenima siromaštvom i nezaposlenošću, koji su privučeni snažnom porukom vehabizma.

  Nova generacija balkanskih imama formirana je, zahvaljujući između ostalog, i velikodušnim stipendijama fundamentalističkih škola na arapskom poluostrvu i oni su po povratku kući u mnogobrojnim novoizgrađenim džamijama (100 ih je izgrađeno na Kosovu za samo 10 godina) počeli da šire otrov džihadizma.

  Dvadesetak godina kasnije, proizvod svega ovoga je mobilizacija džihadista koji odlaze u Siriju, pri čemu boraca albanskog porekla tamo ima oko 1.000. Sa Kosova je oko 900 boraca, pokazuju podaci italijanskih obaveštajnih službi i Kfora.

  Njihove mreže su sofisticirane i često isprepletane sa moćnim lokalnim kriminalom, tako da su dobro naoružane i finansirane, navodi list.

  Među evropskim zemljama, posebno do Italije direktno stižu džihadisti tom balkanskom rutom.

  Radikalni albanski imami često dolaze u džamije u Italiji i tu šire svoje ideje i među najaktivnijima su koji vrše regrutaciju boraca za Siriju i IS, piše „Stampa“.

  Italijanske antiteroristicke snage pažljivo prate balkanske fundamentaliste, svesne koliko oni mogu biti opasni.

  „Stampa“ prenosi i upozorenje italijanskih vlasti da je sve otišlo toliko daleko da postoji strahovanje da je Albanija postala ono što je Belgija za Francusku – uporište koje pruža logistiku i bazu odakle se planiraju napadi.

  AP-Photo,Militant-Website,-File,

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com