• Gradovi

  Alenka Smerkolj menja Mramora na funkciji ministra finansija

  LJUBLJANA – Slovenački premijer Miro Cerar je izjavio danas da će Alenka Smerkolj, aktuelna ministarka za evropsku koheziju, privremeno preuzeti funkciju ministra finansija, nakon što je Dušan Mramor danas podneo ostavku na tu poziciju iz ličnih razloga.

  Ona bi na toj funkciji trebalo da bude do izbora novog ministra finansija, što će se prema očekivanjima premijera realizovati krajem avgusta ili početkom septembra, navodi agencija Rojters.

  „Uprkos ovim promenama, vlada će nastaviti sa planiranom politikom i slediće strategiju za period do 2020. godine koju su izradili ministar Mramor i njegov tim“, izjavio je Cerar na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Mramorom.

  Mramor je rekao da se vraća profesorskom poslu, i izrazio je zadovoljstvo šsto je Slovenija povratila ekonomski suverenitet i što je otvoreno 25.000 novih radnih mesta.

  Tokom Mramorovog (64) boravka na funkciji ministra finansija od 2014. godine, budžetski deficit Slovenije je pao ispod granice Evropske unije od tri odsto BDP-a, dok se ekonomska aktivnost zemlje oporavila, a bankarski sektor stabilizovao, navodi agencija AFP.

  Britanski finansijski magazin „Banker“ proglasio je Mramora za najboljeg ministra finansija u Evropi za 2016. godinu, a istog meseca, slovenački premijer Miro Cerar odbacio je ponuđenu ostavku Mramora, navodeći kao razlog njegov dobar rad kao ministra.

  Foto Twitter/@Marko_24ur

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com