Gradovi

Alfabet preuzeo tron Eplu po tržišnoj vrednosti

MAUNTIN VJU (SAD) – Guglova matična kompanija Alfabet (Alphabet) nadmašila je američkog tehnološkog giganta, kompaniju Epl (Apple), postavši najvrednija svetska firma posle najnovijeg izveštaja o zaradi.

Kako izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si, Alfabet je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario profit od 4,9 milijardi dolara (3,4 milijarde funti), u odnosu na dobit od 4,7 milijardi dolara u istom periodu 2014. godine.

Prihodi kompanije su istovremeno porasli za 17,8 odsto, na 21,33 milijarde dolara.

Posle objave poslovnih rezultata cena akcije Alfabeta skočila je čak 9,0 procenata u produženom trgovanju na Volstritu.

To znači, kako navodi Bi-Bi-Si, da Alfabet sada vredi oko 568 milijardi dolara u poređenju sa Eplom čija je vrednost 535 milijardi dolara.

Na godišnjem nivou, Alfabet je zabeležio prihod od 16,3 milijarde dolara, ali podaci pokazuju da je njegov poslovni odeljak „Ader bets“ (Other bets), koji se bavi autonomnim automobilima (vozila bez vozača) i drugim eksperimentalnim projektima, uknjižio gubitak od 3,6 milijardi dolara u posmatranom periodu, dok je Guglov prihod iz poslovanja porastao na 23,4 milijarde dolara, zahvaljujući rastu onlajn oglašavanja.

Naime, prihodi Gugla od oglašavanja su porasli skoro 17 odsto, na 19,08 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih „klikova“, porastao je u poslednjem kvartalu prošle godine za 31 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prenosi britanski javni servis.

AP Photo/Mark Lennihan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh