Novosti online

Aljaska menja sistem registracije vozila zbog tablica 3RAJH i FIRER

Vlasti američke savezne države Aljaske planiraju unapredjenje svog elektronskog sistema pošto im se desilo da su izdale personalizovane registarske tablice za vozila s natpisima „FIRER“ (fuhrer) i „3RAJH“ (3reich) koje su opozvale tek na žalbe gradjana.

Revizijom je utvrdjeno da je ista osoba posedovala obe tablice, i da je one sa oznakom „FUHRER“ dobila pre više od deset godina kada je Uprava za motorna vozila zahtevima za personalizovane registarske tablice posvećivala manje pažnje.

Prijava za tablice „3REICH“ podneta je u oktobru prošle godine, ali nije primećena kao sporna jer nije na spisku više od 11.000 „vulgarnih, nasilnički, krivično kažnjivih i ponižavajućih izraza“ koje elektronski sistem prepoznaje pregledom zahteva za izdavanje registarskih tablica, kaže se u izveštaju o tome.

Zahtevi koje sistem prepozna, podležu pažljivom preispitivanju, ali „previdom službenika zaduženog za to“, toga nije bilo u slučaju tablica s natpisom „3REICH“, kaže se u izveštaju.

Te registarske tablice su izdate u novembru prošle godine i opozvane 21. januara pošto je stigao „izveštaj o zabrinutosti“ gradjana koji su ih videli na ulici, navodi vlast.

Nacistički režim u Nemačkoj naziva se i Treći rajh (Third Reich), a njegov vodja Adolf Hitler, nosio je titulu firera (vodje).

U izveštaju se kaže da će Uprava za motorna vozila uvesti novi postupak prijave za registarske tablice koji „sprečava oznake koje omalovažavaju bilo koju etničku, versku ili rasnu grupu, ili sadrže na drugi način vulgarne, nasilničke ili krivično kažnjive izraze“ u skladu s propisima.

Agencija će raditi i na poboljšanju postupka revizije sumnjivih zahteva „da bi se smanjio rizik grešaka pri ručnom unosu podataka, zbog pristrasnosti i subjektivnosti“ službenika, navodi se u izveštaju.

Sprovodeći te promene, „Uprava za motorna vozila je dužna da ostane neutralna i dosledna u promovisanju uljudnosti, istovremeno stvarajući priliku za lično izražavanje“ imalaca registarskih tablica, kaže se na kraju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh