Novosti online

Аљкавост у кажњавању сумњивих у тенису

Потрага за прљавим играма у тенису, започета на самом старту сезоне, наставља да се шири. Кренуло је првог дана гренд слем турнира у Мелбурну, олујом коју је Би-Би-Си дигао најављујући сензационалне податке око лажирања резултата, у својој специјалној емисији, дан касније. И, мада је најава била само бацање прашине у очи, а емисија пропустила да донесе било које име од „осморо у главном жребу Мелбурна, међу којима је и један освајач гренд слем титуле”, прашина се није слегла.

Тенис је остао на удару као превише благ и инертан у кажњавању, а пре свега – тајновит у вођењу кривичних поступака. Челници Удружења тениских професионалаца (АТП) и Међународне тениске федерације (ИТФ) морали су одмах да износе објашњења о томе шта је урађено током деценије постојања специјалне Јединице за интегритет тениса, уз опште оцене да је милионски буџет овог тела ипак недовољан за већу ефикасност у послу.

Најупорнији су остали британски и амерички медији. „Гардијан” је недавно отворио питање учешћа судија и других тениских службеника у намештању мечева, а „Њујорк Тајмс” прихватио штафету, пошто је управо добио и чврст доказ о аљкавом раду службе која је плаћена да „очисти” тенис – баш на америчком терену…

Хрватски судија Питнер на Вимблдону (Фото Фејсбук)

Пола године након што је казна од 12 месеци удаљења са терена изречена хрватском тениском судији Денису Питнеру, обелодањено је да је исти наставио да суди, почевши управо од гренд слем турнира у Њујорку, па све до турнира у Дохи, прошлог месеца!

Ово је вероватно досад најозбиљнији шамар раду АТП и ИТФ у области прекршаја, али и Америчкој тениској федерацији (УСТА) чији су челници „били шокирани” сазнањем о пропусту. Казну је изрекла администрација ИТФ, на основу података Јединице за интегритет тениса, да је судија Питнер „дојављивао тренерима информације о физичком стању тенисера и редовно користио рачун за клађење на тениске мечеве путем интернета”. Истраживачи овог случаја добили су од Хрватског тениског савеза информацију да „Питнер не жели да разговара са новинарима”.

Показало се да је сметњама на везама између АТП, ИТФ и УСТА допринела тајновитост поступка. Од увиђавности истражитеља, који не желе да изнесу у јавност имена оптужених док се дефинитивно не утврди њихова кривица, дошло је до потпуне аљкавости у спровођењу већ утврђене казне. Пола године стара грешка јавно је откривена тек пошто је ове недеље изнесено на видело да је међу кажњенима још један тениски радник.

Кирил Парфенов из Казахстана је овог месеца доживетно удаљен из тениса, јер је „путем фејсбука покушао да организује намештање мечева”. Међу привремено суспендованима су још четворица тениских радника, чија ће имена бити позната тек када се утврде даљи докази, а за истрагу у том смеру се најављује да ће трајати најмање годину дана.

Укупно гледано, тражење криваца међу тениским службеницима је до сада много продуктивније него међу тенисерима, поготово оним вишег нивоа, што је сасвим логично према статусу и угледу обе групације. Прича о „осморо у главном жребу Мелбурна” још није добила наставак, али је зато лов на службенике успешно кренуо. Много је људи у окружењу тенисера, упућених у њихово здравствено стање и форму, чињенице које на кладиноци могу да уновче.

С обзиром на бруку са Питнером, следећи корак би требало да иде у смеру много ранијег изношења имена, уз ризик да брука падне и на оне чија кривица није доказана.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh