Gradovi

Altiparmakov: MMF će očekivati rezultate ušteda

BEOGRAD – Kada misija MMF-a dođe sledeće nedelje u Beograd, očekivaće da vidi rezultate planiranih ušteda, pre svega racionalizacijom državnog sektora, a ako ne budu zadovoljni postignutim, tražiće da se uštede ostvare na drugim rashodima, izjavio je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Racionalizacija, kao glavni izvor ušteda bila je ambiciozno planirana, rekao je Altiparmakov gostujići na TV N1.

On je podsetio da je inicijalno dogovoreno da se tri godine smanjuje po 25.000 zaposlenih u državnom sektoru, što znači za tri godine 75.000.

“Analize su pokazale da je realno ostvariva polovina tog broja, što znači da planirana ušteda racionalizacijom od 0,7 odsto BDP-a, neće biti ostvarena, pa će se to morati nadomestiti štednjom u drugim oblastima”, smatra on.

Ako se to ne ostvari i deficit ne bude smanjen na planiranih tri odsto, upozorio je, nastaviće se rast javnog duga u odnosu na BDP u naredne dve godine.

“Nema besplatnog ručka, ako ne uštedi na racionalizaciji državnog sektora, vlada će to morati da nadoknadi na drugom mestu. A to drugo mesto mogle bi da budu smanjene subvencije, recimo za privredu, ili poljoprivredu”, smatra ovaj ekonomista.

Fiskalni savet kritikuje i sporo sprovođenje strukturnih reformi u javnim preduzećima, a Altiparmakov ukazuje da velikog pomaka nema ni u procesu privatizacije.

“Velike troškove i to one koje nisu planirane budžetom, mogle bi da donesu RTB Bor, u vidu pristiglih garancija, za kredite koje će morati da plati država, takođe opasnost su i dugovanja Petrohemije prema NIS-u, što će takođe morati da preuzme država”, rekao je.

Foto Tanjug/D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh