• BG

  Алумни клуб: Правосудна академија услов за избор – прелазни период још две године!

  Београд, 25. септембар 2017 – Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) сматра да се новим конкурсом Државног већа тужилаца за избор 54 заменика тужилаца ништа конкретно неће променити у односу на претходни конкурс који је пре два месеца Скупштина Србије повукла из процедуре и да је потребно озбиљније унапредити нормативни оквир тог процеса.

  Предлажемо да се у нови Закон о јавном тужилаштву унесе одредба да је завршена Правосудна академија услов за избор јавних тужилаца, а да се прелазним одредбама одложи пуна примена тог услова на 2 године или до измене Устава, у ком периоду би се обезбдила заступљеност у избору свих категорија кандидата – изјавио је Синиша Трифуновић, председник АКПА, додавши да је потребно обезбедити поверење у процес избора у складу са захтевом ЕУ и Националном стратегијом за реформу правосуђа за период 2013-2018. године.

  „Уколико успемо у намери да дође до измене тих прописа, подржаћемо избор функционера у јавнотужилачкој организацији, као и предстојећи избор судија у судовима широм Србије“.

  – Тренутно преговарамо са осталим са осталим струковним организацијама у покушају да формулишемо заједнички предлог измена Закона о судијама и Закон о јавном тужилаштву. Будућа решења морају бити у интересу, како судијских и тужилачких помоћника, тако и свршених полазника Правосудне академије, али пре свега морају обезбедити правну сигурност и извесност и отклонити сваку сумњу у поштен избор код грађана.

  И од Министарства правде очекујемо да, са своје стране, помогне да се планиране реформе у домену избора судија и тужилаца ураде у складу са усвојеним стратешким документима и у планираним роковима – рекао је Трифуновић.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com