Društvo

Алумни клуб Правосудне академије: (Не) понашање Уставног суда је забрињавајуће

Алумни клуб Праовосудне академије (АКПА) изражава забринутост због поступања Уставног суда по предлозима да се доношењем привремених мера прекину избори за нови сазив Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ).

АКПА је поднео иницијативе Уставном суду којима тражи да се огласе неуставним одредбе Закоан о ВСС и Закона о ДВТ које се односе на неоправдано сужавање бирачког права судија и тужилаца. Преко 600 судија и тужилаца нема право гласа на изборима за правосудне савете који су у току, јер је многим правосудним функцонерима онемогућено гласање због дискриминаторске одредбе која то право признаје само судијама и тужиоцима који имају више од 3 године стажа на функцији.

Уставни суд не поступа хитно по поднетим иницијативама, иако разлози хитности неспорно постоје, јер оба правосудна савета увелико спроводе изборне процедуре. Иако Законом о Уставном суду нису прописани рокови у поступку доношења привремених мера, они су прописани процесним законодавством у поступцима који се воде пред редовним судовима. Било би природно да Уставни суд ако већ не може да постави неке више стандарде, испуни барем оне који су постављени пред било ког другог поступајућег судију у основном или више суду.

Готово месец дана од предаје иницијативе којом се тражи оглашавање неуставним појединих одредби закона о избору правосудних савета, и даље није донета никаква одлука у предложеним привременим мерама, а како је представницима овог удружења званично саопштено, један од предмета који су по овим иницијативама формирани није ни додељен у рад судији известиоцу.

АКПА подсећа да Европска унија помно прати дешавања у области владавине права, а питање избора новог сазива ВСС и ДВТ свакако је једно од кључних у тој области. У том смислу, пропуштање Уставног суда да хитно делује може створити у јавности утисак свесне опструкције поступка, а органе изабране по оспореним правилима ставити у положај перманентног оспоравања.

 
Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh