Novosti online

Амандмани сачували националне пензије у култури

Националне пензије у култури неће бити укинуте, пошто је Одбор за културу и информисање Скупштине Србије једногласно прихватио амандмане напредњака на предлог измена Закона о култури који је предвиђао њихово укидање. Овакав расплет уследио је после апела премијера Александра Вучића на посланике СНС-а да не гласају за укидање националних пензија, пошто су се за укидање, током начелне расправе, залагали и напредњаци и готово сви из владајуће коалиције.

Мада су се и власт и опозиција сложиле да одбор напредњачке амандмане преточи у свој предлог, будући да по процедури у овом тренутку посланици више нису могли да улажу амандмане, то могу само одбор и влада, седница није прошла без трзавица и отровних стрелица. Почетак рада одлаган је неколико пута, прво зато што није стигло владино мишљење о амандманима, а потом зато што је стигло, али погрешно, пошто у њега нису биле укључене све „поправке” закона.

Кад је коначно, са три сата закашњења, почела расправа, Весна Марјановић (ДС), председница Одбора, протестовала је због кашњења, али је поздравила „одлуку премијера да се не укидају национална признања за врхунски допринос у култури.” Марјановићева је казала:„Имам утисак да је министар Иван Тасовац рачунао на неукост владе, а потценио снагу уметника. У закону има много проблема, а исправићемо само једно, најбоља ствар би била да се он повуче.”

Марјановићева је рекла и да ће ДС подржати амандмане, јер „желим да будем политички коректна, али морам да кажем да се ово ради како не би били прихваћени амандмани опозиције, но добро, пошто сада не треба да се боримо за то ко је већи херој и ко је спасао националне пензије”. Она је додала:„Водили смо велику дебату , али тек кад се огласио премијер, ствар је решена. Ако будемо имали среће, до гласања ће се премијер још неки пут можда огласити да се још нешто поправи у овом закону”.

Бранка Каравидић (СДС) рекла је да СНС жели да промени мишљење од пре два дана када је критикован институт националних пензија. Она је истакла да није СНС једина за брисање члана који је предвиђао укидање пензија, опозиција је већ уложила такве амандмане.

Срђан Драгојевић (СПС), који је на седници одбора пре два дана гласао против укидања националних пензија, поздравио је одлуку да се оне не укидају. Према његовим речима „чињеница да ће се и даље значајни уметници награђивати признањем је помак, та одлука има, не толико новчану, колико симболичку вредност, јер се истиче њихова важност”. Драгојевић је рекао да је помало непријатно изненађен што нису прихваћени СПС-ови амандмани који се односе на самосталне уметнике, али и на решење о финансирању манифестација преко конкурса, „важно је да имамо финансирање неких манифестација на три године, тако, на пример одржавање Палићког фестивала не би сваке године било неизвесно”.

Шта садрже амандмани

Како су амандманима решени настали проблеми с пензијама образложила је Душица Стојковић:„Предлажемо да се националне пензије не укидају и позивам све посланике да то подрже. Према нашем решењу ’влада изузетно може доделити признање у виду доживотног месечног новчаног примања уметнику, односно стручњаку у култури, за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, а ово право додељује се уметнику који је остварио право на пензију.’ Предлог за доделу признања у случају припадника националних мањина може поднети и национални савет националне мањине. Национална пензија је лично и непреносиво право. Лица која су стекла право на националну пензију до ступања на снагу овог закона задржавају то право”. Стојковићева је рекла да СНС на овај начин показује бригу према култури и према људима „који су нас едуковали” и додала да ће „СНС и у будућности, кроз реформе, наставити да брине о култури”.

Вучић: Националне пензије само онима који заслужују

Сремска Митровица – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да националне пензије остају, а да ће убудуће постојати могућност да се она додељује само у случајевима кад постоји апсолутна сагласност и сигурност да је неко заслужује.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да ће амандманима бити поправљен Закон о култури, тако да националне пензије остану.

Говорећи о злоупотребама којих је раније било, посебно политичких, и кад су националне пензије добијали неки који их нису заслуживали, Вучић је рекао да ће убудуће принцип бити да их добију само они који су задужили земљу. „А не да политичари, кад су на власти, доносе одлуке да неко треба да добије пензију јер ће да помогне у кампањи или да направи неку своју мрежу, као што су то раније радили, већ да то треба да буде редак случај и да цела нација у сваком тренутку може да буде сагласна са таквом одлуком”, рекао је Вучић.

Он је оценио да је то нормалан, разуман и рационалан приступ. Танјуг

Без националних пензија – уштеда мала, а штета великa

„Допуњен Закон о култури мора да реши статус слободних уметника. Многи од њих су доведени у положај грађана другог реда, који су без социјалне заштите, а њихове исплате стално касне” – рекао је јуче Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије. У овој установи одржан је састанак Координационог одбора репрезентативних удружења у култури и изнете су примедбе поводом Предлога закона о изменама и допунама Закона о култури.

Када је реч о тзв. „националним пензијама”, Радомир Андрић је истакао да постоје правилници удружења, да писци имају освојене награде, имају преводе својих књига на друге језике и „по томе се може утврдити критеријум за добитнике ових признања”.

– Ако се укину пензије, уштеда ће да буде мала, а штета велика. Иронично звучи када министар културе каже да се бори за унапређење културе, а прво што уводи је да нападне положај оних који стварају ту културу – истакао је Радомир Андрић.

Професор Душан Русалић (Улус) нагласио је да су уметници део имена и презимена једног народа, да се не одричу сопствене одговорности и да неће да дозволе да неко други одлучује у њихово име.

– Хоћемо права сразмерно нашем доприносу који остварујемо на више од 1.000 манифестација у земљи и у иностранству. Морамо напокон да решимо проблем самосталних уметника који не остварују право на здравствену заштиту и који у пензију одлазе као социјални случајеви.

Доносимо Закон о култури, а да још није донета национална стратегија развоја културе у Србији – подсетио је Русалић.

Божидар Зечевић из Удружења филмских уметника Србије указао је да у допунама Закона о култури није дефинисан појам културе, јер „правници који су писали закон кажу да дефиниција културе не постоји”.

– Основни елементи културе су језик и писмо. То што немају дефиницију културе у закону, значи да не желимо да језик и писмо буду основ нашег народа. У предлогу закона укинут је статус институције културе од националног значаја, што само значи да министар више те установе неће сматрати за приоритетне када буде расподела средства установама културе. Замолићемо председника владе да се заложи да се врати статус институција културе од националног значаја – рекао је Божидар Зечевић.

Председник Удружења примењених уметника Србије Бојан Ковачевић рекао је да Закон о култури треба да представља операционализацију Стратегије о развоју културе.

– Стратегија није донета, а закон ће бити изгласан. Не будимо наивни да мислимо да је немогуће написати стратегију, заправо је истина да се стратегија опструира – сматра Ковачевић и подсећа да је на јавној расправи о изменама и допунама закона о култури у Нишу било седам, а у Новом саду четрнаест људи.

Песник Драган Мраовић је рекао да министар културе обмањује јавност речима да се национално признање додељује само у Црној Гори. „То није тачно, додељује се у Немачкој, Шведској, Русији, Македонији, Црној Гори, Аргентини, Румунији, Бугарској (увођење у току), Аустрији, Лихтенштајну, Швајцарској, САД, Словенији, Хрватској, итд.” – рекао је Мраовић. Он је подсетио да су 24. јануара 2013. на РТС-у објављени резултати анкете са питањем: да ли подржавате доделу националних пензија истакнутим личностима из области културе. Са „да” је одговорило 64, 5 одсто, са „можда” 10, 1 одсто, са „не” 19,5 одсто, са „не знам” 5,9 одсто. М. С.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh