• Gradovi

  Ambasador Ivancov odbacio tvrdnje Grabar Kitarović

  BANJALUKA – Ambasador Rusije u Sarajevu Petar Ivancov negirao je da njegova zemlja u BiH radi bilo šta mimo uobičajenih diplomatskih protokola.

  Ivancov je rekao da ne komentariše izjave političara iz zemalja u kojima nije akreditovan, ali je ipak dodao:

  „Ne dobavljamo nikakvo oružje za RS, ne razgovaramo o taktikama niti delimo obaveštajne podatke kako bismo naštetili centralnim institucijama BiH. Mi razvijamo ekonomske, kulturne i humanitarne odnose sa Banjalukom. Ne znam na šta se odnosi pitanje o hibridnom ratu. To je prilično neodređeni termin koji može implicirati mnogo toga. Nema ničega što bi se tu moglo odnositi na naše odnose sa BiH ili sa RS“.

  Hrvatska predsednica Kolinde Grabar-Kitarović izjavila je prethodno da Rusija vodi hibridni rat u BiH da bi mogla da snabdeva oružjem RS i da je referendum o Danu Republike prvi u nizu ka njenoj nezavisnosti.

  Kitarović je za portal Difens njuz rekla da Hrvatska „vidi jake ruske veze sa Dodikom i da bi moglo biti ruskog mešanja kroz slanje oružja, taktiku, obaveštajne podatke, informacije i dezinformacije, što čini kampanju“.

  Ivancov je naglasio da se saradnja sa RS odvija u skladu s Dejtonom i u sklopu saradnje sa BiH, te da Rusija neguje dobre odnose i sa centralnim institucijama i sa FBiH.

  „Ne postoji nikakva skrivena namera u odnosima koje imamo i tim odnosima ne želimo naneti bilo kakvu štetu državi BiH, u kojoj sam ja ambasador. Predsednik Dodik je samo jedan od ravnopravnih partnera koje imamo u BiH, uključujući i one u centralnim institucijama i u FBiH takođe, mada je verovatno tačno da imamo više odnosa sa RS. Ali u tome nemamo nikakve skrivene planove“, rekao je on.

  Govoreći o referendumu, Ivancov je za banjalučke „Nezavisne“ podvukao da se nije radilo o referendumu za nezavisnost, nego o nacionalnom prazniku RS.

  „Verujemo da građani entiteta imaju pravo da izraze svoje mišljenje o stvarima koje su njima važne. I treba reći i to da referendum nije destabiliziovao niti RS niti BiH. Nije bilo nasilja, sve je prošlo u najboljem redu i sproveden je u veoma mirnoj atmosferi“, rekao je Ivancov.

  Dodao je da je Narodna skupština RS nakon referenduma uskladila Zakon o praznicima RS sa odlukom Ustavnog suda BiH.

  Foto/Twitter.com

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com