• Novosti online

  Ambasadori: Stabilnost i demokratija se medjusobno ne isključuju

  Ambasadori EU, Nemačke, Francuske i Austrije u Srbiji su se danas na Ekonomskom samitu Srbije saglasili da zalaganje EU za stabilnost u regionu Zapadnog Balkana ne znači i odsustvo brige za demokratiju.

  Francuski ambasador Žan-Luj Falkoni rekao je da mu je za kratko vreme koje je proveo u Srbiji dosta ljudi reklo da je Evropi stalo samo do stabilnosti i da ne brine za gradjane regiona.

  „Stabilnost ne podrazumeva konzervativnost, odsustvo evolucije u pogledu društveno-političkog razvoja. Mislim da je stabilnost za nas inkluzivni okvir koji podrazumeva demokratiju ali i bezbednost i ekonomski razvoj“, rekao je francuski ambasador.

  On je izjavio da „ne bi suprotstavljao demokratiju i stabilnost“ i da se ne slaže s ocenom da „Evropljani podržavaju jedno a ne brinu o drugom.

  Ambasador Nemačke Tomas Šib je rekao da je najbolji način da se Zapadni Balkan stabilizuje usvajanje perspektive članstva u Eu.

  „Ne postoj razlika izmedju stabilnosti i reforme, na primer u oblasti vladavine prava. Te reforme nisu usluga za EU, od njih će koristi imati gradjani Srbije“, naveo je Šib i dodao da njegova zemlja ohrabruje nastavak reformi.

  Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je na tu temu rekao da je svestan da je EU bila meta optužbi da podržava „stabilokratije“ ali da Brisel „veoma ozbiljno shvata demokratske procese u i izvan EU“.

  „Ne može biti bezbednosti bez razvoja ni razvoja bez bezbednosti. A ni jednog ni drugog ne može biti bez ljudskih prava (…) Postoji stabilno okruženje u regionu, ima prostora za reforme u oblasti vladavine prava, odatle možete crpeti stabilnost“, rekao je austrijski ambasador Nikolaus Luteroti.

  Ambasadori su se takodje saglasili da bi bilo dobro uskoro odrediti datum za početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, jer bi to bilo dobro za region ali i za kredibilitet politike proširenja EU, kao i nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

  „Postoje čvorovi u regionu koje je neophodno razmrsiti. Za to je potrebna politička dobra volja, političko vodjstvo a i odredjena doza hrabrosti. Ali, kako je rekao Mahatma Gandi, ništa nije moguće dok se ne desi“, rekao je Fabrici.

  On je naveo da je neophodno da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine bude održiv.

  Panelisti su se takodje saglasili da EU ima svojih problema ali da nema sumnje da će oni biti rešeni.

  „Ne želim da se pretvaram da sve dobro ali EU se uvek borila. Ona je zajednica 28 država i nikada nije bilo lako. Posao nikada neće biti dovršen. Ima izazova u EU ali mislim da je EU do sada uvek bila na visini zadatka“, rekao je Šib i dodao da činjenica da ima problema ne bi trebalo da dovede do preispitivanja čitavog procesa proširenja.

  Sličnog mišljenja je i ambasador Luteroti, koji je naveo da je njegova zemlja oduvek podržavala proširenje na istok i da je od njega imala mnogo koristi ali da je EU zajednica te da je očekivano da problemi postoje i da se radi na njihovom rešavanju.

  „Postoji utisak da zapad drži predavanja istoku a sever jugu i zato treba biti oprezan u načinu na koji se razgovara“, rekao je Luteroti.

  On je naveo i da je evropska perspektiva i proces pristupanja EU „i dalje najbolji instrument za transformaciju Zapadnog Balkana“ i stvaranje prosperitetnijih društava u regionu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com