• Gradovi

  Ambasadori u poseti ćilimarkama u Pirotu

  Ambasadori u poseti ćilimarkama

  Pirot, 15. jun 2018. – Treća tkačka kolonija, održana od 11. do 14. juna u nekadašnoj vojnoj karauli Dojkinci na Staroj planini, okupila je strane diplomate i zvaničnike u Srbiji koji pružaju podršku nezaposlenim ženama na selu da se afirmišu i obezbede sebi stalan izvor prihoda kroz izradu rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.

  Tokom trajanja tkačke kolonije (od 11. do 14. juna), petnaestak vrsnih tkalja iz svih krajeva Srbije (Sombor, Leskovac, Kruševac, Šabac, Pančevo, Sremska Mitrovica, Čačak, Kikinda, Beograd) izrađivale su šaru sa pirotskog ćilima kako bi obogatile svoja znanja i veštine u tkanju.

  Važnost očuvanja nasleđa utkanog u ćilim istakle su i brojne diplomate koje su posetile koloniju – ambasadorka Australije Džuliji Fini, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam, ambasador Indonezije Hari Kandu, ambasador Belgije Leo Des i supruge ambasadora Belgije, SAD i EU Delegacije u Srbiji.

  – Zadovoljna sam što iz godine u godinu raste broj tkalja u koloniji i gradova poput Pirota i Sombora koji podržavaju delovanje Etno mreže i NALED-a na očuvanju tradicije i ekonomskom osnaživanju žena poput Inicijative 1000žena. Posebno mi je drago što ću odlazeći iz Srbije poneti svoju zbirku pirotskih i staparskih ćilima – rekla je Džulija Fini, ambasadorka Australije i pokrovitelj Etno mreže.

  Ovogodišnju koloniju organizovali su gradovi Pirot i Sombor u okviru Sporazuma o saradnji na očuvanju staparskog i pirotskog ćilima, zajedno sa Etno mrežom i zadrugom za izradu ćilima i suvenira Damsko srce iz Pirota, uz podršku NALED-a i ambasada Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

  Kako su deca i mladi ključni preduslov za očuvanje kulturnog nasleđa, ove godine, uz koloniju je organizovan likovni konkurs za sve osnovne škole i vrtiće na koji je pristiglo više od dve stotine radova. Osam najboljih nagrađeno je priznanjima za male čuvare tradicije.

  Koloniju u Dojkincima posetili su i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, član veća za kulturu i obrazovanje grada Sombora Nemanja Sarač i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.

  – Izrada rukotvorina predstavlja drugi najvećih izvor prihoda poljoprivrednih gazdinstava u Evropskoj uniji. Da bi se Srbija primakla tom rezultatu neophodno je da se obezbedi sistemska podrška lokalnim zanatskim udruženjima kroz podršku u pakovanju, dizajnu i plasmanu rukotvorina – rekla je Violeta Jovanović, predsednica Etno Mreže.

  Ambasadori i drugi brojni gosti kolonije obišli su znamenitosti Stare planine, posetili crkvu Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci.

  U okviru kolonije strane diplomate isticale su značaj očuvanja ugroženog kulturnog nasleđa kroz promociju pirotskih i staparskih ćilima kao važnih elemenata našeg identiteta.

  D.K.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com