Gradovi

Ambasadorka SAD u HR: Drska nastojanja Rusije u regionu

ZAGREB – Ambasadorka SAD u Hrvatskoj Džulijeta Vals Nojes ocenila je drskim „nastojanja Rusije da onemogući ulazak Crne Gore u NATO“, rekavši da Hrvatska, SAD i ostalih 26 članica kao saveznici u NATO imaju obavezu da učestvuju u zajedničkoj odbrani i da je „napad na jednog napad na sve“.

Ona je u intervjuu zagrebačkom „Jutarnjem listu“, govoreći o bezbednosnoj saradnji SAD sa Hrvatskom, navela da se, kada je reč o zajedničkoj odbrani članica NATO, ne radi „samo o obavezi vezanoj za Alijansu“.

„(Vezana je i za) prijateljstvo i obaveze koje proizlaze iz bliske saradnje da delimo informacije, pružamo podršku jedni drugima i da sarađujemo na sve načine koji nam mogu pomoći da zaustavimo bilo koju pretnju koja može da se pojavi“, rekle je američka ambasadorka u Zagrebu.

Na konstataciju „Jutarnjeg“ da se „sve otvorenije govori o snažnom uticaju Rusije u regionu“ i pitanje da li taj uticaj vidi i u Hrvatskoj, ona je odgovorila da misli da je „jasno da se Rusija ponaša bitno drskije i agresivnije na svetskoj sceni i to je vidljivo iz njenog ponašanja u Ukrajini“.

„Isto tako iz nastojanja da se onemogući ulazak Crne Gore u NATO. Dakle, Rusija svakako igra bitno oštriju ulogu. Kad je reč o Hrvatskoj, sa velikim smo zadovoljstvom primili informaciju da se premijer (Andrej) Plenković, na svom prvom boravku na Evropskom savetu, odmah nakon fomiranja vlade, u Briselu na marginama sastanka susreo s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom“, kazala je Vals Nojes.

Ona je dodala da je Plenković „tom prilikom još jednom jasno dao do znanja da Hrvatska u potpunosti podržava ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet kao i zapadne vrednosti prava na samoodreljenje i bezbednost i na otvoreno suprotstavljanje ruskom nasilništvu“.

„To je bio vrlo jak i pozitivan signal, jer su to vrednosti koje dijeli SAD i drago nam je da su nam zajedničke s Hrvatskom“, rekla je ambasadorka SAD u Hrvatskoj.

Na pitanje da prokomentariše rezultate američkih predsedničkih izbora, pna je odgovorila da su „rezultati izbora pokazali da su američki građani prilično podeljeni“.

„Čak i nakon tako teške kampanje dolazi do zbližavanja i ujedinjavanja zemlje. Dakle, bilo je teško, bilo je dugo, ali sada je trenutak da naša zemlja krene zajedno dalje“, naglasila je Vals Nojes.

Foto Tanjug/ Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh