• Novosti online

  Bahata američka ambasadorka u UN: Pamtićemo ovo glasanje

   

   

  Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli najavila je danas da će „Amerika preseliti svoju ambasadu u Jerusalim“, ponovo zapretivši članicama UN ukidanjem američke pomoći ako Generalna skupština UN večeras izglasa rezoluciju kojom proglašava ništavim odluku predsednika Donalda Trampa da Jerusalim proglasi za glavni grad Izraela.

  „To je ono što američki narod želi da uradimo i to je prava stvar. Ovo glasanje će se pamtiti“, rekla je ona na vanrednoj sednici Generalne skupštine UN, sazvanoj na zahtev Palestinaca zbog sporne odluke Trampa o Jerusalimu gde oni žele sedište svoj buduće nezavisne države.

  „Nikakvo glasanje u UN neće promeniti odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Jerusalim“, rekla je Hejli, istakavši da će Vašington“pamtiti dan u kojem je napadnut u Generalnoj skupštini samo zbog korišćenja svog prava koje ima kao i svaka druga suverena zemlja“.

  „Pamtićemo to kada budemo ponovo pozvani da damo najveći svetski doprinos UN. I pamtićemo kada nas toliko mnogo zemalja poziva, kao što često radi, da platimo čak i više, i da utičemo u njihovu korist“, rekla je američka ambasadorka.

  Ocenila je da će večerašnje glasanje uticati na to kako Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD to „glasanje će se pamtiti“.

  Predstavnik Jemena započeo je sednicu predstavljanjem nacrta rezolucije koju je predložila njegova zemlja zajedno sa Turskom.

  Palestinski posmatrač u svetskom telu Rijad Mansur govorio je potom istakvši da palestinski narod „neće trpeti verska opravdanja za aneksiju“, jer je Izrael istočni Jerusalim okupirao u ratu 1967. godine i potom ga anektirao.

  Ambasador Izraela u UN Dani Danon je kritikovao one koji podržavaju rezoluciju: „Vi ste marionete čije konce vuku palestinski eksperti za lutke. Vi ste slepi za laž, slepi na manipulacije baš kao lutke. Palestinci znaju da je rezolucija prevara“ i da će predlog teksta „završti na smetilištu istorije“.

  Predlog rezolucije o kojoj danas glasa Generalna skupština UN predložili su Turska nedavni domaćin samita Organizacije islamske saradnje u Istanbulu, i Jemen koji predvodi Arapsku grupu u UN.

  Sličan je dokumentu na koji su SAD u ponedeljak stavile veto u Savetu bezbednosti UN.

  U predlogu rezolucije se navodi da je Jerusalim „pitanje konačnog statusa“ i ponovo se potvrdjuje 10 rezolucija Saveta bezbednosti o tom gradu koje datiraju iz 1967. godine, uključujući zahtev da se konačan status mora odrediti direktnim pregovorima Izraela i Palestine.

  U tekstu se potvrdjuje da „sve odluke i akcije čiji je smisao da izmene karakter, status, ili demografski sastav svetog grada Jerusalima nemaju legalne posledice, ništave su i moraju se povući“.

  U predlogu rezolucije je i poziv svim zemljama da se uzdrže od osnivanja diplomatskih misija u Jerusalimu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com