Gradovi

Američki ambasador gost Jevrejske opštine Beograd

BEOGRAD – Američki ambasador Kajl Skat bio je gost jevrejske opštine Beograd, na 134. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

Ovo je ujedno bila i njegova prva poseta Jevrejskoj opštini Beograd, a i prva poseta uopšte dan nakon predsedničkih izbora u SAD, navodi se u saopštenju Jevrejske opštine.

Pored ambasadora Skata, gost je bio je i potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Marinković, kao i direktor Agencije za Restituciju Strahinja Sekulić

Prvi diplomatski predstavnik SAD u Kraljevini Srbiji, Judžin Skajler, na dužnost je stupio 10. novembra 1882. predajom akreditiva kralju Milanu Obrenoviću.

Ambasador Kajl Skat je, nakon izlaganja o odnosimo Srbije i SAD, ispred svoje vlade izrazio veliko zadovoljstvo Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanju imovine žrtavama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji je Skupština Srbije usvojila 12. februara 2016.

On je istakao izuzetnu ulogu premijera, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srbije u procesu donošenja tog zakona.

Članovima jevrejske zajednice se obratio i Sekulić, koji je izneo da je ovaj zakon jedinstven u Evropi i da je naša želja da takav zakon bude primer i drugim evropskim državama.

Njegovo donošenje je bilo moguće zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa sadašnjim rukovodstvom Jevrejske opštine Beograd, predsednikom Jakobom Salomom i menadžerom Danijelom Bogunovićem.

Sekulić je izneo da je do sada vraćeno već preko 2.000 m2 poslovnog prostora u Beogradu i da se očekuje još rešenja do kraja godine.

Donošenje zakona je bilo moguće zahvaljujući izuzetno efikasnom radu Vlade i Narodne Skupštine.

Ispred Jevrejske opštine Beograd prisutnima se obratio predsednik Jakob Salom koji je istakao izuzetnu dobru saradnju sa Vladom, Agencijom za Restituciju, ambasadom SAD, kao i drugim partnerima prilikom donošenja istorijskog zakona koji će pružiti Jevrejima Beograda, ali i naslednicima ubijenih u Holokaustu, povraćaj dela imovine.

Predsednik Jakob Salom je pozvao prisutne na međunarodnu konferenciju „Serbian Heirleš and Unclaimed Property Law: Hisotrical Background and Actuel Implementation“, koja će biti održana 6. decembra, u saradnji sa Agencijom za Restituciju, Novim Balkanološkim Institutom, Udruženjem javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i drugim organizatorima iz Srbije i inostranstva.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh